Ennenkuin listaan päästään, pitää ensin tietysti määritellä, mitä henkisyydellä tarkoitetaan.
Minä määrittelen sen kokemukseksi, että on olemassa jotain meitä ja koko näkyväistä maailmaa suurempaa eli hienosti sanottuna transsendentaalista.
Henkisyyden harjoittaminen on tästä näkökulmasta katsottuna yhteyden hakemista tähän meitä suurempaan eli itsetranssendenssia (kauhea sana!) kuten sosiologi Abraham Maslow sitä kutsui (self-transcendence). Hän piti sitä niin tärkeänä, että sijoitti sen viimeisinä vuosinaan kuuluisan tarvehierarkiansa huipulle.
Avainsana on siis yhteys.
Olen suunnitellut kirjoittavani sen nimisen kirjan. Se käsittelee kaipaustamme jonkin meitä isomman yhteyteen.
Ja kyllä: uskon vahvasti, että jokaisessa meissä on tämä kaipaus.
Siksi minusta on outoa, että siitä puhutaan ja kirjoitetaan niin vähän ja kun siitä puhutaan ja kirjoitetaan, tulos on yleensä huono.
Sen sijaan on paljon hyvää kirjallisuutta, jossa ihmiset pakenevat tätä kaipaustaan viinaan ja seksiin – vaikka ne ovat osoittautuneet huonoiksi lääkkeiksi mihinkään.
Ja asiassa on sekin puoli, ettei kaipausta voi paeta. Minnekään.
Sotakirjeenvaihtaja Sebastian Jungerin kirja Tribe: On Homecoming and Belonging on yksi parhaista kadonnutta yhteyttämme käsittelevistä kirjoista.
Tutkittuaan sotatantereilta palanneita miehiä, hän havaitsi Amerikan alkuperäisasukkaiden selviävän traumaperäisestä stressistään valkonaamoja paremmin.
Jälkimmäiset jäivät traumansa kanssa yksin, apunaan vain lääkkeet ja terapeutit. Edelliset purkivat sitä yhteisissä seremonioissaan ja rituaaleissaan, ja jatkoivat sitten elämäänsä, jälkimmäisten jäädessä jumiin kärsimykseensä.
Viina on viileiden juoma
Viina ja seksi vaikuttavat kiehtovan ihmisiä. Ryyppäävä seksiaddikti ei kirjallisuudessa ja elokuvissa näyttäydy pelkästään surkimuksena vaan hänessä on myös rouheaa sankarillisuutta.
Tosimiehet ja -naiset eivät hurahda mihinkään epämääräiseen tai mene esimerkiksi kirkkoon vaan vetävät kännit ja naivat aivonsa pihalle!
Henkisyyden harjoittamisessa ei ole samaa seksikkyyttä.
Onko nyt käynyt niin, että tämä kirjallisuudesta ja elokuvista tuttu addiktioiden ihannoiminen on muodostunut jonkinlaiseksi anti-ihanteeksi koko yhteiskunnassamme?
Ja onko se johtanut tilanteeseen, jossa hengenhätään haetaan apua seksihurjastelusta ja päihteistä – mutta ei missään nimessä mistään “henkisestä”?
Vaikka tämä “henkisyys” on ollut kiinteä osa Homo Sapiensin evoluutiota ainakin viimeiset 350 000 vuotta.
No, käyn tässä vastaiskuun ja esitän kymmenen syytä, miksi henkisyys eli yhteyden hakeminen johonkin itseään suurempaan on parempi vaihtoehto kuin seksihurjastelu ja viina
Henkisyyden harjoittaminen
1. on terveellisempää. Pieni määrä alkoholia ja seksin harjoittaminen osana tervettä seksuaalisuutta ovat kieltämättä terveellisiä mutta alkoholismi ja seksholismi (tutkitusti) eivät.
2. on halvempaa, koska se on ilmaista. Esimerkiksi meditoiminen, rukoileminen ja kirkossakäyminen eivät maksa mitään.
3. on ekologisempaa. Se ei vaadi tuotteita, välineitä eikä menemistä minnekään.
4. ei aiheuta haittaa muille. Se ei vahingoita ketään.
5. ei johda krapulaan, virtsaputkentulehdukseen eikä sukupuolitauteihin, vain joitain aistihurjastelun haittoja mainitakseni.
6. kirkastaa ajattelua, parantaa ongelmanratkaisukykyä ja stressinsietokykyä sekä lisää luovuutta (tutkitusti).
7. vastaa meissä olevaan mielekkyyden tarpeeseen eikä vain peitä sitä. Huom: voit itse päättää, mikä se sinun Korkeampi Voimasi on! Se voi olla vaikka Starwarsin Voima tai mestari Yoda tai vaikka Väinämöinen.
8. on yksityisasia ja sitä voi harjoittaa salaa, omissa oloissaan ja yksin. Ei tarvitse käydä alkossa eikä mennä minnekään seksiseuraa hakemaan. Siihen ei tarvita edes sähköä eikä wifi-verkkoa!
9. tekee elämästä paljon tasapainoisempaa.
10. tekee meistä parempia ihmisiä ja maailmasta paremman paikan.
Eihän tästä kovin seksikäs lista tullut vaikka asia itsessään on kyllä aika seksikäs. Kun luovuttaa elämänsä ohjat sille jollekin itseään suuremmalle, ahdistus helpottaa. Tästä havainnosta lähti liikkeelle AA-liike – joka on menestyksekkäästi ohjannut miljoonia eroon päihteistä. Tästä kaikesta muuten lisää kirjassani Vastustamaton.