Joulu on antamisen juhlaa ja ajattelin tässä ihan ilmaiseksi antaa viisi vinkkiä kaikille, jotka haluavat tulla rikkaaksi kirjoittamalla itsehoito-oppaan
Eli tässä tämä lista, jota saa ihan vapaasti jakaa kaikille, joita tämä alati kasvava sektori houkuttelee:
1. Lupaa maat ja taivaat! (Vrt Gabrielle Bernstein ja hänen uusin kirjansa, joka lupaa, että hänen ohjeitaan noudattamalla saavuttaa pysyvän sisäisen rauhan). Ihmiset rakastavat katteettomia lupauksia ja niillä on tosi hyvä myydä kirjoja (vrt. suurin piirtein kaikki self help-kirjat, mitä maailmassa on kirjoitettu, lukuunottamatta Uutta Testamenttia, Tao-te-kingia ja Mark Mansonia – ja tietysti mun kirjoja).
💥
2. Kirjoita helposti nieltävää huttua. Kirjallisista arvoista viis. Kunhan kirjasi lukaisee nopeasti eikä se vaadi ajattelua. Hyvä vinkki on kierrättää muiden ajatuksia niin ei tarvitse keksiä mitään itse. Vähän sivuja, isoja kirjaimia, isot rivivälit ja toistat samaa asiaa niin kauan, että lukija vaipuu transsiin!
💥
3. Keksi (ihan vaan päästäsi) joku menetelmä, jonka voit markkinoida kirjainyhdistelmänä, esim ”Helpon Ja Ihanan Elämän Salaisuudet HJIES”. Sitten otat siihen omistajuuden ja alat myydä tätä konseptia. Pääset ehkä puhumaankin siitä, etenkin, jos olet nuori mies!
💥
4. Muista ehdottomasti lisätä kirjaasi joku selviytymistarina. Sano vaikka, että sulla on ollut hirveän alhainen verenpaine tai lemmikkihamsterisi kuolema syöksi sinut syvään melankoliaan mutta sitten löysit avun upealla HJIES-menetelmälläsi!
💥
5. Jos olet nuori mies (alle 40 v), sinun ei tarvitse edes noudattaa mitään edellisistä! Avaudut vaan jostain elämäsi haasteesta ja keksit sitten jonkun keinon, jolla väität selvinneesi siitä. Siis keksit. Esimerkiksi tuon HJIESin avulla.
💥
No niin. Tämä kirjoitus kumpusi turhautumisesta, mikä lienee ilmeistä.
Mutta taustalla on kyllä ihan oikea huoli.
Älykkyysosamäärämme on laskusuunnassa. Se on kuulemma alkanut laskea 70-luvulta lähtien.
Nyt kun tarjolla on enemmän informaatiota kuin koskaan, tarjolla on myös mis- ja disinformaatiota enemmän kuin koskaan.
Misinformaatio on puutteellista tai väärää tietoa, jota annetaan epähuomiossa
Disinformaatio on tietoisesti jaettua väärää tietoa.
Yksi yleisimmistä misinformaation muodoista on ns. hyväntahtoinen harhaanjohtaminen. Se tapahtuu yleensä vetämällä mutkat suoriksi ja yksinkertaistamalla monimutkaisia asioita, esimerkiksi, jotta saadaan myydyksi jokin menetelmä tai kirja.
Saattaa olla, että misinformaation levittäjä todella uskoo asiaansa. Ihmisillä on taipumus uskoa niitä, jotka uskovat itseensä.
Näinhän kultit syntyvät.
Olen itse kirjoittanut self helppiä joten olen osa tätä systeemiä.
Yritän parhaani mukaan olla vetämättä mutkia suoriksi mutta joskus havaitsen sortuvani yksinkertaistuksiin, esimerkiksi innostuttuani jostain ajatuksesta tai oivalluksesta.
Siksi haluan tässä painokkaasti tuoda esiin, että en usko minkäänlaisen HJIESin olemassaoloon.
Uskon kyllä, että on olemassa periaatteita, joita noudattamalla kokemus elämästä kohenee.
Mutta en usko yhteenkään pikaratkaisuun.
Elämä on minun kokemukseni mukaan oppimisprosessi.
Emme tule koskaan valmiiksi, ehkä joitain harvoja valaistuneita yksilöitä lukuunottamatta.
Löydämme itsemme jatkuvasti lähtöruudusta, vaikka kuinka yrittäisimme vauhdittaa henkistä kasvuamme.
Ja se on OK.
Sitä se elämä on. Kasvamista, kehittymistä, oppimista.
Itsehoitosektori on tärkeä osa kulttuuriamme, koska meillä ei enää ole viisaita tietäjiä, poppanaisia ja shamaaneita keiden luo kääntyä neuvoja hakemaan. Mutta sen suhteen olisi oltava tarkkana.
Minun neuvoni on: Jos joku tarjoaa sinulle HJIESin tapaista pikaratkaisua kaikkiin elämäsi ongelmiin, sano ”ei kiitos” ja lähde vaikka kirjastoon lainaamaan joku hyvä romaani, joka avaa elämänkokemukseen uuden näkökulman ja joka haastaa sinut itse ajattelemaan.
Kukaan ei nimittäin voi ratkaista ongelmiasi sinun puolestasi. Se on sinun itse tehtävä. Mutta apua, vinkkejä, näkökulmia on tarjolla.
Mitä enemmän luet ja pohdit, sitä rikkaammaksi elämäsi muuttuu. Se ei välttämättä muutu onnellisemmaksi ja helpommaksi, vaan mielekkäämmäksi.
Me ihmiset emme nimittäin etsi onnea. Me etsimme mielekkyyttä.
Muuten olisimme yhä siellä Eedenin puutarhassa, josta Aatami ja Eeva lähtivät, koska he halusivat oppia tietämään sen, minkä Jumala tietää.
Ja sillä tiellä olemme yhä.
Kuva: Yksityiskohta Zampierin maalauksesta Adam et Ève (Wikimedia Commons)