Beshert!

Löysin juuri hurmaavan juutalaisen käsitteen nimeltä beshert. Ja yhtä hurmaavan artikkelin, jossa tämä hurmaava käsite selitetään todella hurmaavasti. Käänsin sen itse vapaasti ja lupaa kysymättä joten toivon todellakin, että tekoni on beshert. Sen lukeminen varmasti ainakin on, etenkin, jos kärsit sydänsuruista!

Juutalaisessa kulttuurissa käytetään usein sanaa ”beshert” tarkoittamaan sielunkumppania, mutta kirjaimellinen käännös jiddishin kielestä on ”kohtalo”.

Beshertin käsite merkitsee siihen uskoville paljon enemmän kuin rakkauden löytämistä olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Se on pohjimmiltaan henkilökohtaisen kohtalon täyttämistä ja osallistumista siten koko maailman kohtaloon.

Tässä on yhdeksän beshertiä koskevaa uskomusta, jotka saattavat yllättää:

Se, kuka menee naimisiin kenenkin kanssa päätetään taivaassa kauan ennen kuin kumpikaan pariskunnan osapuolista syntyy.

Enkeli kysyy hedelmöityshetkellä J-lalta: “Kuka sopisi yhteen tämän sielun kanssa?” ja J-la antaa vastauksen.

Jup – ennenkuin siis olit edes sikiö, sinun beshertistäsi jo päätettiin.

1. Kun enkeli kysyy, kenen kanssa sinun pitäisi mennä naimisiin, ryhmä sieluja nostaa kätensä ja alkaa huudella kilpaa: ”Valitse minut, valitse minut!”

2. Mitä useampi sielu haluaa sinut puolisokseen, sitä useammille treffeille joudut maanpäällisessä elämässäsi.

Jos päädyt monille treffeille ennen kuin tapaat ”sen oikean”, tarkoittaa se vain sitä, että sielusi oli taivaassa erittäin suosittu. Hyvä sinä!

3. Toinen tapa ajatella beshertiä on tämä: kuvittele, että istut keittiönpöytäsi ääressä, edessäsi vadillinen omenoita ja jaat ne kaikki kahtia.

Sekoitat puolikkaat ja yrität sitten sovittaa puolikkaita takaisin kokonaisiksi omenoiksi.

Etsit puolikkaita, jotka sopivat toisiinsa niin täydellisesti, että niiden ei voisi koskaan uskoa joutuneen eroon toisistaan.

Todellinen beshert-avioliitto ei ole kahden kauppa, vaan kahden puoliskon yhdistyminen.

Aivan kuten ensimmäinen ihminen oli miehen ja naisen yhdistelmä, myös jokaisella sielulla on vastapuoli. Tulemme fyysiseen maailmaan puolikkaina,  ja etsimme täällä toista puoliskoamme.

4. Mutta niin hyvä analogia kuin tämä onkin… sielu ei ole omena. Sielu on joustava. Omenat ovat jäykkiä.  Yllä olevassa esimerkissä on vain yksi mahdollisuus sopia täydellisesti yhteen. Mutta sielut ovat kehityskelpoisia.

Ne voivat muokata itseään käytöksellään ja rukouksillaan, ja siten muuttua täydellisiksi puoliskoiksi toisille sieluille. 

5. Sinä ja beshertisi tapaatte toisenne kyllä, koska sehän on… beshert. Ei siis syytä huoleen. Mutta voit nopeuttaa prosessia ja yrittää tehdä siitä vähemmän tuskallista rukoilemalla J-laa. Voit kerjätä. Tai nalkuttaa, riippuen siitä, mistä kulmasta asiaa tarkastelee. Ja kyllä, J-lalle nalkuttaminen todellakin auttaa viemään prosessia eteenpäin.

6. Jokaiset treffit, joille menet, ovat beshert. Sinun on todellakin tarkoitus tavata se tietty henkilö Starbucksissa ja käydä siellä sitten kiusallista keskustelua hänen kanssaan.

Mutta vaikka saattaakin olla beshertiä, että käyt jonkun ihmisen kanssa treffeillä kerran tai jopa useamman kerran, se ei tarkoita, että hän on se tyyppi, jonka kanssa sinun pitäisi mennä naimisiin. Hän ei välttämättä ole beshert.

Voit itse vapaasti valita, kenen kanssa menet naimisiin ja menetkö kenenkään kanssa, mikä viekin meidät seuraavaan hauskaan tosiasiaan…

Yllämaininttu J-lan vastaus enkelin kysymykseen ei ole ehdoton määräys, vaan enemmänkin vahva ehdotus, joka perustuu sielunkumppanien luonnolliseen yhteensopivuuteen.

Tämä saattaa tuntua täydelliseltä ristiriidalta siihen nähden, mitä olemme juuri sanoneet, mutta se ei todellakaan ole.

Kaksi sielua saattaa luonteensa puolesta tuntua toisilleen sopivilta, mutta lopulta kummankin on itse tehtävä valintansa.

Voit ajatella asiaa näin: ajatellaan vaikka, että sinulla on geeni, joka lisää mahdollisuuttasi saada tietty sairaus. Se, että sinulla on tämä geeni, ei tarkoita, että välttämättä saisit taudin, ja voit elämäntavoillasi hyvinkin vähentää mahdollisuutta sairastua.

Ja ymmärsit oikein, vertasimme juuri sielunkumppania sairauteen.

7. Entä jos asiat eivät onnistu ensimmäisellä kerralla ?

Saatko vain yhden mahdollisuuden?

Vastaus on: et!

Eikä kyse ole siitä, että toimit väärin, eikä siitä, että J-la teki virheen.

Muista, että juutalaiset uskovat avioeroon hyvistä syistä.

Vaikka J-lalla saattaakin olla suunnitelmia meitä varten, ihmisillä on myös vapaa tahto.

Ihmiset voivat käyttäytyä monilla tavoilla, jotka heikentävät ja lopulta hajottavat heidän ihmissuhteensa. Jopa heidän beshertinsä.

9. Avioero on ainakin yhden ihmisen oma valinta.

Mutta entä jos olet onnellisesti naimisissa ja puolisosi kuolee?

Jos joudut eroon puolisostasi kuoleman tai avioeron kautta, muista, että taivaassa oli iso ryhmä sieluja, jotka nostivat kätensä,  koska halusivat olla kanssasi. Ja he ovat edelleen olemassa, juuri sinua varten.

Beshert ei ole käsite, jota voidaan soveltaa vain sielunkumppaneihin, vaan se koskee kaikkia elämämme osa-alueita.

Sitä kutsutaan joskus kaitselmukseksi. Ja jos olit naimisissa jonkun kanssa eikä juttu toiminut, se ei tarkoita, etteikö sillä elämänvaiheella olisi ollut tarkoitusta.

Päinvastoin. Juuri tuon henkilön kanssa viettämäsi aika valmisteli sinua seuraavaan beshertiin, olipa kyseessä sitten uusi suhde toisen henkilön kanssa tai jokin täysin uusi vaihe elämässäsi.

Käännetty tästä My Jewish Detroitin artikkelista: Debunking the Jewish Concept of Beshert 

Huom: Käytän tässä juutalaisen tavan mukaan Kaikkivaltiaasta lyhennelmää J-la (englanniksi G-d).

Kuva: helsinkikuvia.fi

ARKISTO: