Elämä on lyhyt pyrähdys syntymän ja kuoleman välissä. Siihen mahtuu kuitenkin paljon. Ja siihen mahtuu isoja kysymyksiä. Hengenmenoissa pohditaan juuri niitä. Erityisesti siellä tanssitaan sen mystisen ilmiön ympärillä, jota kutsutaan henkisyydeksi. 

Kuuntele jaksot Anchorista, Spotifysta tai Applelta tai klikkaa ikoneja ja linkkejä alla. 

Hengenmenojen ensimmäisessä jaksossa Kati kertoo podcastin taustoista ja lukee kappaleen kirjastaan Iso ajatus. Pitäisikö Jumalalle antaa vielä mahdollisuus?

Kuuntele jakso 1 täältä

Miten ylläpitää uskoa ja luottamusta vaikeana aikana? Voiko sitä todella elää kuin Jeesuksen lintu, luottaen siihen, että kaikki järjestyy?  Miten jaksaa tätä epävarmuutta?

Vieraana Matti Kivilahti, pappi ja runoilija.  Keskustelemme uskosta, luottamuksesta ja siitä, miksi hyville ihmisille tapahtuu pahoja asioita. Kuuntele täältä.

Vieraanamme tänään kirjailija, kirjakätilö, elämäntutkija Klaus ”Samavika” Rahikainen.  Klaus kertoo  kirjastaan Pelon läpi iloon, jonka tarina alkaa viime vuoden joulukuussa Wuhanissa, Kiinassa. Sieltä palattuaan, pandemian kynnyksellä, Klaus joutui kohtaamaan oman pelkonsa. Keskustelemme myös yksinäisyydestä ja siitä, mitä hyvää tästä kaikesta voi seurata.  

Kuuntele jakso 3 täältä. 

Pääsiäissunnuntain vieraanamme ortodoksipappi ja mielenterveysohjaaja Lars Ahlbäck.  Keskustelemme ortodoksisuuden ja luterilaisuuden yhtäläisyyksistä ja siitä,  miltä papista tuntuu, kun hän joutuu käymään oikeutta omaa seurakuntaansa vastaan.

Kuuntele jakso 4 täältä. 

Johtuuko ahdistuksemme siitä, että olemme luoneet itsellemme sietämättömät olosuhteet? Vieraanamme psykiatrian professori, ylilääkäri Jyrki Korkeila. Keskustelemme siitä, miten me homo sapiensit luolamiehen aivoillamme oikein tässä nykymaailmassa jaksaisimme ja onko henkisyydellä enää merkitystä. 

Kuuntele jakso 5 täältä.

Miten työhulluun tapakristilliseen perheeseen syntynyt rationaalinen bisnesjätkä päätyi henkisen kasvun polulle? Ja mitä se henkisyys oikein on ja onko se ristiriidassa tieteen kanssa?

Vieraanamme Sampo Manninen, pitkän linjan viestintäalan yrittäjä ja meditaatiokouluttaja.  Puhumme myös siitä, miten saisimme suomalaisesta koulusta vielä paremman? Voisivatko koronakriisin opetukset auttaa meitä siinä? Kuuntele jakso 6 täältä

Pimeyden voimia vai kirkasta valoa?

Kulttuurien tutkija, filosofian tohtori ja shamaniuden harjoittaja Jaana Kouri kertoo, miten animismi voisi auttaa meitä tänäänkin.

Kuuntele jakso 7 täältä. 

Miten fysiikan tohtorista tuli energiahoitaja? Mihin energiahoito perustuu? Ja mitä tekemistä sillä on hiukkasten lomittumisen kanssa? Ja onko vetovoiman laissa mitään perää? Vieraamme fyysikko,  energiahoitaja FT Johanna Blomqvist vastaa. 

Kuuntele jakso 8 täältä.

Tässä jaksossa  kyntäjä keskustelee tiedemiehen kanssa mutta ei kiistele, koska ei ole oikeastaan mitään, mistä voisi kiistellä.

Vieraanamme avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja. Kuuntele jako tästä.

 

Lopullinen kuolema jäänee meille eläville ikuisesti mysteeriksi, mutta on ihmisiä, jotka ovat käväisseet rajan tuolla puolen – tai niin he ainakin kokevat.

Miia Kontro, runoilija, kirjailija ja tutkija, on kirjoittanut kirjan suomalaisista kuolemanrajakokemuksista. Hän kertoo tästä kiehtovasta ilmiöstä tämän päivän Hengenmenoissa. Kuuntele jakso 10 täältä.

Kirjailija Ben Kalland kirjoitti kirjan perheestä, joka elää jehovantodistajayhteisössä. Kirja ”Vie minut kotiin” ei kuitenkaan kerro lahkolaisuudesta – vaan sisarten välisistä suhteista.

Hengenmenoissa keskustellaan tänään kirjoittamisesta. Mietimme, onko kirjoittaminen henkisyyden harjoittamista ja mitä merkitystä kaunokirjallisuudella on.  Ja keskustelemme me hieman siitäkin, millaista on kasvaa lahkolaisperheessä.

Kuuntele jakso 11 täältä.

Vieraanamme tänä pyhänä arktisen muotoiluajattelun pioneeri Inka Kangasniemi. Keskustelemme saamelaisten luontosuhteesta, muotoiluajattelusta – ja Jumalasta. Kuuntele jakso 12 täältä. 

Tänään vieraanamme pappi ja räppäri Lauri Kemppainen.

Keskustelemme esimerkiksi siitä, mitä merkitystä on kristinuskon opinkappaleilla ja mitä filosofi Wittgenstein oikeastaan tarkoitti sanoessaan, että siitä, mistä ei voi puhua, on vaiettava. 

Kysyin Laurilta myös, mitä hän kysyisi Jeesukselta, jos voisi viettää hänen kanssaan viisi minuuttia.

Kuuntele jakso 13 täältä

Haluaisitko lisää elämäniloa vai 1000 euroa tilillesi?

Mikä on ilon hinta? Tyytyväisyyden arvo?

Olisiko edistymistä se, että olisimme vuoden päästä aidosti iloisempi kansakunta?

Miten houkuttelisimme toisissamme olevan hyvän ja kauniin esiin?

Ja miksi tulevaisuutta käsittelevät elokuvat ja kirjat ovat aina kauhutarinoita?Entä mitä voimme oppia  Star Trekistä?

Tänä pyhänä keskustellaan tulevaisuudesta. Vieraanamme kestävän kehityksen asiantuntija, apulaisprofessori Arto O. Salonen. Kuuntele jakso 14 täältä.

Tiesitkö, että keinoälyn historia ulottuu muinaisiin kreikkalaisiin asti? En minäkään. 

Hengenmenoissa tämän kesän viimeisessä lähetyksessä mukana tekoälyn moraalin tutkija, dosentti Michael Laakasuo. Keskustelemme keinoälystä ja roboteista, jotka eivät ole tulevaisuutta vaan tätä päivää. Kyborgit ja transhumaanit elävät keskuudessamme jo nyt, roboteista puhumattakaan. 

Katso myös dokumentti Outouden laakso, jossa Michael kertoo meille miten oudossa maailmassa me jo nyt elämme vaikka emme sitä oikein halua myöntääkään. Kuuntele jakso 15 täältä

Tämän jakson jälkeen Hengenmenot jää kesätauolle. Palaamme takaisin kun olemme saavuttaneet levollisen tyyneyden tilan.

Tyyntä kesää kaikille kuulijoille! Muistakaa, että lepoa ja laiskottelua parempaa lomapuuhaa ei olekaan. Vi hörs!

LIITY LISTALLE
OLEN VAPAAEHTOISESTI LIITTYNYT LISTALLE MailChimp ( more information )
Tule mukaan! Saat sähköpostiisi viikkokirjeen joka perjantai ja kuulet ensimmäisenä, mitä on meneillään.
Meiltä et saa ikinä roskapostia!
Powered by Optin Forms