Ihmeiden oppikurssi 1-6

Ihmeiden oppikurssin ensimmäinen viikko on suhteellisen helposti nieltävissä, jos tuntee vähänkään neurotieteen perusteita.

Ensimmäisen viikon opetus voidaan tiivistää näin:

Mikään ei ole miltä näyttää vaan kaikki on tulkintaa. Annamme jatkuvasti asioille merkityksiä, joita niissä ei ole.  Tunnereaktiomme syy ei ole koskaan se, minkä kuvittelemme.

Olemme siis jatkuvasti aivan pihalla. Suurin piirtein kaikesta.

Tämä kaikki on hyvin linjassa nykytieteen kanssa. Kvanttifysiikka lisäksi osoittaa, että todellisuus ei ole ”tuolla jossain”, itsemme ulkopuolella vaan ilmeisesti omassa päässämme.

Neurotieteilijät  eivät ole löytäneet aivoistamme mitään persoonan ”ydintä”. Ei ole mitään tietoisuuden virrassa pomppivaa pysyvää ”minää”.

On muistoja, kokemuksia, tuntemuksia ja haaveita, mutta ei muuttumatonta hahmoa, joka ne kokisi.

Minä en ole olento, joka kokee kokemukseni. Olen näiden kokemusten luoma kokonaisuus.

Filosofi Julian Baggini havainnollistaa tätä veden avulla. Vesi muodostuu happi- ja vetymolekyyleistä. Kun ne yhdistyvät tietyllä tavalla, syntyy vettä. Vesi ei siis ole jotain, jossa happi- ja vetymolekyylit ovat kiinni. Se on niiden muodostama kokonaisuus.

Aivoissa on jatkuvasti meneillään erilaisia prosesseja ja tietoisuus on yksi näistä. Onko tietoisuus aivojemme tuotetta vai ottavatko aivomme vastaan jostain ulkoa tulevaa tietoisuutta ja olemmeko osa samaa valtavaa tietoisuutta – nämä ovat kysymyksiä, joihin ei ole vielä vastauksia.

Me emme siis oikeastaan koskaan voi ”löytää itseämme”. Mutta me voimme jatkuvasti muokata ja kehittää sitä kokonaisuutta, jota kutsumme itseksemme.

Ihmeiden oppikurssin ensimmäinen viikko on eräänlaista mielen siivousta, nollaamista. Modernin neurotieteen opetukset ovat tässä apuna.

Olemme siis tässä vaiheessa kurssia nollapisteessä. Alamme vähitellen rakentaa suhtautumistamme maailmankaikkeuteen uudelta pohjalta.

Mutta ehkä jo tässä vaiheessa voimme päästää irti harhakuvitelmistamme, että ymmärrämme mistään mitään. Se on hyvä alku uudenlaisen asenteen oppimiselle ja siitähän Ihmeiden oppikurssissa on kysymys.

………………………………….

Ihmeiden oppikurssi 1-6

1. Mikään, minkä näen, ei merkitse mitään

2. Olen antanut kaikelle itse merkityksen

3. En ymmärrä mitään näkemästäni

4. Ajatukseni eivät merkitse mitään

5. Minua ei järkytä se, minkä luulen järkyttävän minua

6. Olen järkyttynyt, koska luulen näkeväni jotain jota ei ole.

 

ARKISTO: