Kiinalainen paradoksi

Me ihmiset olemme etsineet ammoisista ajoista lähtien Jotain, Joka Ratkaisisi Kaiken : Sampoa, Graalin maljaa, nuoruuden lähdettä, Kaiken Teoriaa.

Etsintä jatkuu yhä sillä elämä on kovaa. Pyörimmekö me ikuisesti mihinkään johtamattomassa kehässä vai kuljemmeko me spiraalia pitkin, joka jonain kauniina päivänä vie meidät Totuuden äärelle?

En tiedä. Tiedän vain, ettei ole mitään oppia, menetelmää, keinoa tai filosofiaa, joka suojelisi meitä elämän haasteilta. Mutta on monta menetelmää, keinoa ja filosofiaa, jotka auttavat meitä kulkemaan niiden läpi.

Kiinalainen Wu Wei esimerkiksi oli Laotsen ja Kungfutsen aikoina kunnioitettu valtiomiestaito. Se on toimintaa ilman yrittämistä. Wu Wein hallitseva kulkee kamppailematta elämän virrassa. Hänellä on silloin tärkeä ominaisuus, De.

De on karismaa. Den omaava henkilö vetää muita puoleensa, koska hän on rento eikä roiku missään kiinni. Hän osaa päästää irti. Kiinalaiset ihailivat hallitsijoita, jotka eivät hallinneet. Hyvä hallinto oli heidän mielestään yhtä vaivatonta kuin pienen kalan keittäminen.

Destä on nykyaikana hyötyä erityisesti treffeillä ja työpaikkahaastatteluissa. Epätoivo on näissä tilanteissa erityisen haitallista.

Wu wein paradoksi on, miten voi olla yrittämättä olla yrittämättä. En tiedä, sanonko tuon oikein. No, joka tapauksessa: yrittämättömyyttä ei voi teeskennellä. Tekorentous ei huijaa ketään. Se on luotaantyötävää.

Laotsella ja Kungfutsella oli Wu Weista hieman erilaiset tulkinnat . Kerron niistä enemmän seuraavassa kirjassani. Tässä mainitsen vain, että he olivat yhtä mieltä siitä, että mielen hiljentäminen auttaa päästämään irti yrittämisestä.

Meditointi on hyvä tapa opetella hiljentämään mieltä.

Kokeile!

ARKISTO: