Miten elää masentuneen ihmisen kanssa?

Yli 400 000 suomalaista syö masennuslääkkeitä.

Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa on paitsi valtavasti masentuneita, myös vielä enemmän niitä, jotka elävät masentuneiden ihmisten kanssa.

Esimerkiksi minä.

Olen elänyt puolet elämästäni kodeissa, joissa masennus on vahvasti läsnä. 

Koska isäni oli vakavasti masentunut, minun oli jo pienestä pitäen opeteltava junailemaan masentuneen ihmisen kanssa.

Kotiin tullessani ensimmäiset ajatukseni olivat aina: millä tuulella isä tänään on? Voiko sanoa jotain? Miten pahaksi tilanne menee? Milloin voi taas hengittää vapaasti?

Suuren osan nuoruuttani vietin pohtien, miten saisin isän paremmalle tuulelle. Leivonko pullaa? Ostanko jäätelöä? Yritänkö saada kympin kokeesta?

Kuten arvata saattaa, tästä ei ole seurannut mitään hyvää.

Siksi on muutama asia, jonka haluaisin sanoa masentuneen läheisille, jotta heistä ei tulisi sellaisia munankuorien päällä kävelijöitä kuin minusta:

1. Sinulla on oma elämäsi. Vaikka masentunut olisi hyvin läheinen, sinulla ei ole velvollisuutta uhrata omaa elämääsi toisen puolesta, ei vaikka kyseessä olisi oma lapsi.

2. Pidä huolta itsestäsi. Ota tilaa. Pidä etäisyyttä. Ole itsekäs. Opettele unohtamaan masentunut aina, kun se vain on mahdollista. 

3. Masennus on tila, johon kukaan muu ei pääse. Jos yrität vetää masentuneen sieltä ulos, väsyt ja masentuneita on pian kaksi. Anna olla. 

4.  Ota jokaisesta hyvästä hetkestä kaikki irti. Pysähdy. Hengitä. Tunne tuuli ja auringon lämpö ihollasi. 

5. Hyväksy, että masennus kuuluu elämääsi. Älä mieti tulevaa. Älä elättele toivoa paranemisesta äläkä lietso uhkakuvia.

6. Ja tärkein kaikista: Älä yritä kuvitella, miltä masentuneesta tuntuu. Älä yritä tuntea hänen tunteitaan, koska se on mahdotonta. 

Masentuneet ovat rasittavia ja itsekeskeisiä. Joskus tekisi mieli heittää heidän päälleen kylmää vettä.

Mutta koska olen elänyt niin pitkään masentuneiden kanssa tiedän tämän: vakava masennus on hirveä olotila. Se on ehkä pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua.

He ansaitsevat myötätuntoa mutta ei enempää kuin sinä.

Sinä olet elämäsi tärkein ihminen.

Älä ikinä unohda sitä.