Saako nyt nauraa?

Nauru pidentää ikää ja nyt ovat kaikki iän pidentämiskeinot kalliit.

Mutta onko nauraminen todella sopivaa tilanteessa, joka on täynnä uhkia?

Ja mille sitä edes nauraisi, jos on menettämässä työpaikkansa, yritys on kaatumassa ja joku tärkeä ihminen kamppailee hengestään viruksen kourissa?

Israelilainen psykologi Chaya Ostrower on kirjoittanut kirjan, jonka nimi on vapaasti suomennettuna Se piti meidät hengissä. Huumori puolustusmekanismina holokaustin aikana

Kirjan nimi kertoo sen perusviestin: huumori toimii kauheissakin tilanteissa selviytymiskeinona.

Ostrower kirjoittaa, että juutalaiset kertoivat vitsejä toisilleen ghetoissa ja jopa tuhoamisleireillä ollessaan.

Nauraminen on monella tavalla terveellistä. Se vapauttaa hyvän olon hormoneja ja rentouttaa. Se parantaa puolustuskykyä, joka juuri nyt on erityisen tärkeää. Jotkut ovat jopa parantuneet vakavista sairauksista nauramalla. Nauraminen, samoin kuin itkeminen, on hyvä keino päästää irti asioista. Nauraminen jollekin asialle tai tilanteelle kuohii siitä voiman.

Ja mikä parasta, nauraminen ei vaadi positiivista ajattelua. Ei tarvitse alkaa todistella itselleen, että kaikki on hyvin ja huonomminkin voisi olla. Ei tarvitse ajatella. Riittää kun nauraa. Ja se on vapauttavaa, koska joskus on työlästä olla positiivinen. Joskus kaikki on vaan liian kamalaa.

Kamaluudestaan huolimatta koronatilanteessa paljon koomisia puolia.

Yksi sellainen on meidän oma käyttäytymisemme ja tavoitteen ja totuuden välinen ikuinen ristiriita.  Moni esimerkiksi suunnitteli ottavansa hyödyn irti sosiaalisesta eristäytymisestä. Nythän sitä olisi aikaa harrastaa pilatesta, opiskella bulgariaa tai väsätä vessapaperirullista pääsiäispupuja. Kun sitten havaitsee olevansa kyvytön muuhun kuin sohvalla makaamiseen, hernekeiton lämmittämiseen ja vastapäisen talon seinään tuijottamiseen, ei asialle oikeastaan voi muuta kuin nauraa.

Juuri nyt ei tarvitse saada aikaiseksi muuta kuin armoa itseään ja muita kohtaan. Poikkeustilanteessa on lupa olla saamaton ja apaattinenkin.

Yritä kuitenkin jaksaa nauraa välillä. Linkoa kaikki komiikka irti jokaisesta tilanteesta. Katso komedioita ja lue hauskoja kirjoja. Ja jos oma tilanteesi ahdistaa, koeta etsiä siitäkin huvittava puoli. Katso itseäsi etäältä ja ajattele itsesi jonkin hupisarjan hahmoksi. Voit kirjoittaa sarjaan juonenkin ja kuvitella sille haluamasi lopun.

Kukaan ei rankaise sinua siitä, että naurat vakavalle asialle. Jos juutalaiset pystyivät nauramaan natseille, kyllä mekin pystymme nauramaan koronalle.

Juuri äsken minä nauroin tälle:

Psykiatrinen yhdistys tiedottaa: Näinä karanteeniaikoina on ihan normaalia jutella huonekasveille. Ota meihin yhteys vain, jos ne vastaavat takaisin.

Jutellaan siis huonekasveille ja nauretaan tälle kaikelle aina kun vain jaksetaan. Ja muistetaan, että vaikka olemme eristyksissä, emme ole yksin.

ARKISTO: