Tarvitseeko ihminen seksiä?

Seksi on terveellistä, mutta onko se välttämätöntä?

Onhan lehtikaalikin terveellistä mutta suuri osa ihmisiä pysyy terveenä syömättä sitä.

Tosiasia on, että me emme tarvitse seksiä. Mutta meillä on psyykkisiä tarpeita, joista yksi on tarve yhteyteen. Ja seksi, samoin kuin nyt niin paljon puheena olevat läheisyys ja kosketus, ovat eräitä keinoja täyttää tämä tarve.

Maailman tutkitusti onnellisin ihminen on buddhalainen munkki ja valokuvaaja Matthieu Ricard. Hän osallistui 12 vuotta kestäneeseen aivotutkimukseen, jossa hänen onnellisuutensa todettiin olevan aivan omaa luokkaansa muihin verrattuna.

Mattihieu Ricard ei harrasta seksiä eikä häntä ilmeisesti paljon kosketellakaan.

Sen sijaan hän meditoi.

Olen elänyt pian 10 vuotta enimmäkseen selibaatissa. Kuulostaisi surkealta ellei myös tämä olisi totta:

Paraskin seksikokemukseni jää kirkkaasti jälkeen parhaimmista meditaatiokokemuksistani.

Seksin laukaisema dopamiinihuuma laskee pian. Joskus olo seksin jälkeen on jopa huonompi kuin ennen sitä.

Psykologiassa puhutaan seksin jälkeisestä alakulosta (post-sex blues). Se on hämmästyttävän yleinen mutta huonosti tutkittu ilmiö.

Meditointi ei laukaise sellaista äkillistä dopamiininostetta, että sieltä olisi vaara tulla alas. Se treenaa aivoja hiljakseen, yhteyteen.

Yhteys, jonka meditoidessa kokee, ei kohdistu kehenkään ihmiseen eikä tilanteeseen. Se kohdistuu mysteeriin. Sen voi kokea missä ja milloin tahansa.

Ja se on hyvin vapauttavaa.

Seksistä sen sijaan voi tulla addiktio. Se on hetkellisesti niin ihanaa, että sitä pitäisi saada jatkuvasti lisää. Sen hankkiminen on kuitenkin työlästä ja jopa vaarallistakin.

Onneksi ilmankin tulee toimeen. Kunhan vain hakee sitä yhteyttä muualta.

Sillä ilman yhteyttä elämästä ei tule mitään.

Ja siksi neljännen kirjani nimi onkin Yhteys.

Mutta sitä ennen tulee tämä kolmas eli ”Vastustamaton. Älä torju hyviä asioita elämässäsi”.

Sen sanoman voi tiivistää yhteen lauseeseen: elämä sujuu paremmin, kun sitä ei yritä ohjailla. Sen työalaotsikko oli Elämän ei tarvitse olla niin hemmetin raskasta. Koska helpommallakin pääsee.

Se on Taivaan tosi!

P.S. Koska meistä useimmat kuitenkin haluavat mieluummin seksiä kuin meditaatiomatkoja, jaan tässä Kuumat aallot -podcastin jakson, jossa juttelen toimittaja Kirsi Hytösen kanssa deittaamisesta keski-iässä. Kirsin kirja ”Naisen kolmas elämä. Nautinnon vuodet” herätti suurta huomiota rohkeudellaan. Kirsi kertoo siinä kainostelematta seksiseikkailuistaan nuorten miesten kanssa.  Kuuntele keskustelumme ältä.

ARKISTO: