Toimittaja haastattelee mummoa Elokapinan saamasta Koneen säätiön apurahasta (kuvitelma)

Toimittaja: Kati Reijonen (64), sinähän olet monta kertaa hakenut rahaa Koneen säätiöltä hankkeillesi, mutta et ole koskaan saanut yhtään. Ottaako nyt sydämestä, kun Elokapina, tuo ekofasistinen äärijärjestö, on saanut heiltä 200 000 euroa metsäkampanjaansa etkä sinä, lainkuuliainen seniorikansalainen ja vielä isoäitikin ole saanut sentin lanttia?

Minä: Juu ei ota. Näin isoäitinä olen tosi iloinen heidän puolestaan ja etenkin planeettamme puolesta! Go Elokapina!!!!

Toimittaja: Et siis aio, kuten toimittajamme Sanna Ukkola ehdottaa, ”unohtaa vakavan tieteen, vetää potkuhousut jalkaasi ja mennä Mannerheimintielle kirkumaan ja pysäyttämään ambulansseja” saadaksesi Koneelta rahaa?

Minä: Juu en ole aikonut. Ensinnäkään en usko löytäväni potkuhousuja minun koossani…Enkä usko tuolla meiningillä muutenkaan rahaa tulevan.

Toimittaja: Etkö ole lainkaan huolissasi Elokapinan aiheuttamasta turvallisuusuhkasta, esimerkiksi juuri sinun kaltaisellesi huonosydämiselle seniorikansalaiselle?

Minä: En ole. Sen sijaan olen huolissani ilmaston lämpenemisestä, lajikadosta, metsäkadosta. Lisäksi olen huolissani lasten nälkäkuolemista, vihapuheesta, sodista, tuotantoeläinten olosuhteista ja…

Toimittaja (keskeyttää): Mutta sotaveteraanin tyttärenä varmaankin tunnet huolta ”kansalaistottelemattomuudesta, teiden näyttävästä tukkimisesta ja populistisuudessaan idioottimaisista vaatimuksista, jotka toteutuessaan romahduttaisivat elintason ja demokratian”, kuten Sanna Ukkola kirjoittaa?

Minä: No se mikä saattaa romahduttaa demokratiamme ja elintasomme ennen nuorten aktivistien toimintaa on ahneus ja se että emme tee mitään asioille, jotka uhkaavat planeettamme elinolosuhteita.

Aktivisteja tarvitaan. Jos meillä ei olisi ollut aktivisteja, naisilla ei vieläkään olisi äänioikeutta, meillä olisi yhä seitsemänpäiväinen työviikko ja Turun sinappi valmistettaisiin vieläkin Ruotsissa.

Toimittaja: Mutta eikö kuitenkin pitäisi toiminnassaan noudattaa lakia…

Minä: Periaatteessa kyllä mutta joskus on otettava oikeus omiin käsiin, jos sillä saadaan maailmanparannusta aikaan. Kaatoihan Jeesuskin temppelin pöydät raivostuessaan rihkamakauppiaille. Ei sekään varmaan laillista ollut.

Toimittaja: Ivan Puopolon haastattelussa nämä ekofas…siis elonkapinalaiset eivät oikein osanneet selkeästi ilmaista itseään, että mitä haluavat rahoillaan tehdä…Sanoivat että raha menee heidän palkkoihinsa, jotta he voivat täyspäiväisesti istua Mannerheimintiellä tukkimassa liikennettä. Tämä herätti ymmärrettävästi pahennusta…

Minä: He ovat nuoria eivätkä ole vielä oppineet puhumaan sanomatta mitään, kuten poliitikot. Aktivismin ytimessä on toiminta, ei puhuminen. Mitä tulee palkkarahoihin, niin siihenhän Koneelta juuri rahaa haetaan. Että voidaan toteuttaa se projekti, jota ollaan toteuttamassa.

Raha ei lisäksi tule ymmärtääkseni veronmaksajilta vaan Koneen säätiöltä.

Toimittaja: Mitä haluaisit sanoa ikäisillesi, jotka eivät uskalla enää ajaa autolla Mannerheimintiellä pelätessään joutuvansa tekemisiin ekoterroristien kanssa?

Minä: No vaikka, että sitä voi kiertää esimerkiksi Hesperiankadun kautta Runeberginkadulle ja sieltä Mechelininkadulle. Sitä kautta pääsee aika hyvin etenemään jos Mannerheimintie on tukossa – ja sehän on yleensä tukossa. Itse yritän yleensäkin välttää sinne ajamista.

Ja jos elokapinalaisen kohtaa henkilökohtaisesti vaikka sitten siellä Mannerheimintiellä, niin voi esimerkiksi kysyä, että haluatko kupin teetä ja onko sulla nyt varmasti tarpeeksi päällä ja jos haluat niin voin kipaista Alepassa hakemassa sinulle voileivän. Sellasta toisesta ihmisestä huoltapitämistä jonka me vanhat ihmiset hyvin osaamme.

Toimittaja: Kiitos haastattelusta, seniorikansalainen sotaveteraanin tytär Kati Reijonen (64).

Minä: Juu kiitosta vaan itsellesi. Jos vielä saan lähettää terveisiä Koneen säätiölle, niin en (enää) kanna kaunaa siitä, että ette ole hyväksyneet hakemuksiani. Elokapinan tukeminen oli hieno ja rohkea veto!

Ja elokapinalaisille: tämä mummo on niin ylpeä, että meillä on nuorisoa joka yrittää parantaa maailmaa, jotta minunkin lapsenlapsellani olisi metsiä ja mansikoita. Tämä maailma on teidän!

Kuva: Suffragetteja vuonna 1917 (Wikimedia Commons)aano