Toista ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä

…ja muita julmia elämänohjeita.

Äsken Alepan kassalla ollessani katseeni osui lehtihyllyssä olevaan viikkolehteen, jonka kannessa oli kuva menestyneestä elokuvaohjaajasta ja hänen menestyneestä näyttelijämiehestään.

Kannessa oli teksti: Toista ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä.

Tämä pari ei ilmeisesti ollut ottanut, koska he olivat olleet pitkään naimisissa ja olivat näköjään onnellisia edelleen.

Ympärilläni on juuri nyt paljon naisia, jotka ovat joko eronneet, eroamassa tai läpikäymässä aviokriisiä. Heidän kärsimyksensä palauttaa mieleeni oman erokärsimykseni.

Viikkolehden kansi otti minua suoraan sanoen päähän.

Vaikka viesti oli ilmeisesti suunnattu avioliitossa yhä oleville, minunlaiselleni eronneelle sen näkeminen oudosti kirpaisi.

Sitten muistin norjalaisen fitness-urheilijan Marthe Sundbyn, joka kuoli maksasyöpään. Ennen kuolemaansa hän esitti yhden toiveen: että ihmiset lakkaisivat käyttämästä sanontaa, ”hävitä taistelu syöpää vastaan”.

”Olen taistellut fitnesissä, kehonrakennuksessa, painonnostossa ja luistelussa. Tässä sairaudessa on niin paljon arvaamattomia muuttujia, että sitä vastaan on mahdotonta taistella”, Sundby sanoi viimeisessä haastattelussaan.

Paitsi sairaudessa, myös avioliitossa ja elämässä yleensä on liikaa muuttujia, jotta niitä voisi hallita.

Viikkolehtien otsikoissa tietenkin yksinkertaistetaan asioita. Yksinkertaistukset myyvät koska ihmiset haluavat ostaa lupauksia, että hekin voisivat hallita elämäänsä.

Mutta eivät he voi.

Elämä hallitsee meitä.

Haluaisin sanoa jokaiselle eroavalle, että tiedän sinun tehneen parhaasi. Se ei ehkä ollut kovin kummoista mutta teit sen, mihin kunakin hetkenä pystyit.

Otit ehkä kumppanisi itsestäänselvyytenä. Mutta eroon johti niin sekava ja monimutkainen tapahtumien kulku, että et olisi sitä kyennyt selvittämään, vaikka olisit tehnyt mitä.

Haluaisin suunnitella viikkolehdelle uuden kannen. Siinä olisi kuva pariskunnasta ja teksti:

Joimme juuri kahvit. Emme yhtään tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Ja se on ihan OK.

ARKISTO: