Tunteiden aseistariisunta

Korona-aika on monella tavalla raskasta. Erityisen raskasta on tiedon tulvan alla eläminen.

Kaikki tiedotusvälineet tuuttaavat koronatietoa eikä Erkkikään aina ota selvää, kuka on oikeassa ja mikä informaatio on perusteltua ja mikä ei.

Pitäisikö käyttää maskia vai ei?
Onko Ruotsin strategia huonompi vai parempi kuin Suomen?
Rahat vai henki?

Ainoa täysin selvä asia lienee, ettei kellään ole hallussa ehdotonta tietoa mistään.

Me emme näe tulevaisuuteen. Nekin päättäjät, jotka saavat parasta mahdollista tietoa päätöstensä tueksi, saattavat tehdä päätöksiä, jotka myöhemmin osoittautuvat virheiksi.

Virheitä tulee. Sen me tiedämme jo nyt.

Vaikka kukaan ei tiedä koronatilanteen lopputulosta, mahdollisia syyllisiä, kuten Suomen hallitusta ja maailman terveysjärjestöä ja 5G-mastoja kivitetään jo. 

Salaliittoteoriat riehuvat villeinä. Monimutkaiseen asiaan ehdotetaan yksinkertaisia ratkaisuja.

Tunnen itse syvää uupumusta tämän kaiken keskellä.

Mutta onneksi on Dalai Lama!

Kiistelyn sijaan Dalai Lama ehdottaa tunteiden aseistariisuntaa. Se tarkoittaa sitä, että katsotaan asioita realistisesti ja kirkkain silmin, ilman raivon tai pelon lietsomaa hämmennystä.

Jos asiaan on ratkaisu, meidän pitää löytää se. Ellei ole, meidän ei kannata käyttää aikaamme sen miettimiseen”, Dalai Lama sanoo.

Minulla ei ole minkäänlaisia edellytyksiä arvioida Suomen hallituksen tai maailman terveysjärjestön toimintaa. En pääse käsiksi tilastoihin ja matemaattisiin malleihin ja virologian viimeiseen tietoon, jotta voisin muodostaa tästä pandemiasta valaistuneen näkemyksen.

Siksi olen päättänyt olla yrittämättäkään.

Dalai Lama kehottaa meitä keskittymään myötätuntoon.

Jos pandemia on jotain opettanut niin sen, että olemme kaikki samassa liemessä. Yhteistyö on ainoa, joka meidät pelastaa sillä se on pelastanut meidät aina.

Myötätunto on yhteistyön äiti.

Oli lopputulos mikä oli, me emme varmasti koskaan kadu sitä, että sanoimme ystävällisen sanan lähimmäisellemme, autoimme vaikeassa tilanteessa olevaa ja tuimme niitä, jotka tekevät puolestamme hankalia päätöksiä.

Jos tavoitteemme on täydellisyys, emme voi kuin epäonnistua, sanoo viisaasti pääministerimme Marin.

Jos tavoitteemme on myötätunto, emme voi kuin onnistua, sanon minä, Dalai Laman olkapäillä istuen.