Vuoksi ja luode

Tässä vaiheessa Ihmeiden oppikurssia puhutaan Jumalasta ja Hänen pojastaan, pyhästä ja pelastuksesta, kuin herätyskokouksessa konsanaan.

En ihmettele, että kurssi jää niin monilta kesken. Sen kieli on kieltämättä raskasta.

Kurssi vaatii tutkailemaan käsitteitä, jotka tuntuvat pölyisiltä ja tunkkaisilta. Onneksi siellä ei sentään puhuta inhokkisanastani vanhurskaus.

Koen siis selvää resistanssia Ihmeiden oppikurssin suhteen – ja siksi tiedän, että minun on sitä jatkettava.

Ja tästä pääsenkin aasinsiltaa pitkin eilen julkaistuun kirjaani Vastustamaton, joka on siis nyt ostettavissa e-kirjana ja 15.2. alkaen myös kuunneltavissa läänikirjapalveluissa.

Kirjani motto on lainaus Shakespearen Julius Caesarista:

Vuoks’ on ja luode ihmiskohtaloissa:
Jos vaarin otat nousun, vie se onneen,
Jos laiminlyöt sen, koko elinjuoksus
Kareihin takeltuu ja kurjuuteen.

Kirjaa kirjoittaessani skypetin amerikkalaisen urheiluvalmentajan ja kirjailijan Garret Kramerin kanssa. Hänellä oli mielestäni briljantti ajatus:

Olemme joko online tai offline- tilassa, eli suomeksi sanottuna linjoilla tai “pihalla”.

Kun olemme linjoilla eli yhteydessä siihen mystiseen voimaan, joka meitä kuljettaa, asiat etenevät kuin itsestään. Teemme asioita ajattelematta niitä sen enempää.

Kun olemme pihalla, kamppailemme. Se ilmenee esimerkiksi pähkäilynä. Alamme pohtia, pitäisikö meidän tehdä jokin asia, esimerkiksi opiskella Ihmeiden oppikurssia.

Kramerin mukaan pähkäily on merkki pihalla olemisesta. Koko elinjuoksumme takeltuu silloin kareihin ja kurjuuteen. 

Jos meidän todellakaan ei jotain asiaa pitäisi tehdä, sen tekemättä jättäminen ei aiheuttaisi päänvaivaa. Me vain jättäisimme sen tekemättä.

Elämä kuljettaa meitä. Me emme kuljeta elämää.

Kramer varoittaa meitä tekemästä päätöksiä pihalla ollessamme – vaikka juuri siellä meillä on suurin tarve niitä tehdä.

Siksi minäkin jatkan Ihmeiden oppikurssia. Jos käy niin, että sen kesken jättäminen tapahtuu ilman pähkäämistä, lopetan. Mutta toistaiseksi jatkan.

Ja tähän loppuun vielä toinen lainaus kirjastani ”Vastustamaton. Älä torju hyviä asioita elämässäsi” (Atena):

Juttelin nuoren naisen kanssa, joka oli pitkään kärsinyt uupumuksesta ja keskivaikeasta masennuksesta. Hän kertoi löytäneensä meditaation ja havainneensa siitä olevan apua. Aina meditoimisen jälkeen hän tunsi voivansa paremmin. Se on ihan ihmeellistä, hän sanoi.

Siksi onkin tosi harmi, etten saa meditoiduksi, hän sitten sanoi. Katson mieluummin Netflixiä, vaikka tiedän, että siitä tulee paska olo.

Katsoimme toisiamme hetken ja räjähdimme sitten nauramaan.  Tällaisia me ihmiset olemme. Etsimme onnea kuin Graalin maljaa ja sitten teemme kaikkemme, että emme ottaisi sitä vastaan.

Kirjoitin kirjani kaikille, jotka viettävät elämästään suurimman osan pihalla – kuten minä. Se sisältää 10 hyväksihavaitsemaani keinoa päästä takaisin linjoille.

Joudun itsekin niihin jatkuvasti palaamaan. 

_______________________

Ihmeiden oppikurssi 35-41

35. Mieleni on osa Jumalan mieltä. Olen pyhä.

36. Pyhyyteni peittää kaiken, minkä näen

37. Pyhyyteni siunaa maailman

38. Ei ole mitään, mihin pyhyyteni ei riitä

39. Pyhyyteni on pelastukseni

40. Olen siunattu Jumalan lapsi

41. Jumala kulkee kanssamme joka paikka