Ydinuskomusten prosessi

Ei paha ole mikään tilanne, vaan ajatuksemme siitä.

Ikivanha totuus on, että meitä eivät menestymästä olosuhteet, vaan mieleemme painuneet uskomukset.

Meidän on muutettava ydinuskomuksemme, jos haluamme muutosta elämäämme.

Uskomus on ajatus, jota on toistettu niin monta kertaa, että se on painunut laduksi aivoihimme. Se on siis olemassa aivan fyysisesti, linkkinä hermosolujen välissä.

Aivot ovat onneksi plastiset ja jatkuvassa muutoksen tilassa. Niitä voi loputtomasti treenata uusille tavoille. Uusia latuja voi loputtomasti tallata. Runoilihan Uuno Kailaskin, että

Tietä kulkein tien on vanki
Vapaa on  vain umpihanki.

Marc Allen, kirjailija, liikemies ja elämäntapavalmentaja suosittelee ydinuskomusten prosessia. Se on hänen mukaansa toimiva menetelmä murtautua ulos ajatustensa noidankehästä.

Se tapahtuu seuraavan kahdeksanvaiheisen harjoituksen avulla.

Ota siis esille kynä ja paperia ja ryhdy kirjoittamaan itsesi ulos umpikujasta:

  1. Määrittele ongelmasi. Kuvaa se lyhyesti paperille.
  2. Mitä tunteita tilanteesi herättää? Tunnetko pelkoa, surua, turhautumista, syyllisyyttä? Joskus jo tunteiden nimeäminen helpottaa.
  3. Mitä ruumiillisia tuntemuksia sinulla on? Sulje silmäsi ja vietä hiljainen hetki tuntemuksiasi tunnustellen. Kirjoita sitten paperillesi lyhyesti, mitä sinun kehossasi tapahtuu
  4. Mitä ajattelet juuri nyt? Kirjoita paperiin, mitä ajatuksia mielessäsi laukkaa. Onko siellä toistuvia ajatuksia? Mitä ne ovat?
  5. Mikä on pahinta, mitä tilanteessasi voisi tapahtua? Kuvaile pahin vaihtoehto. Kirjoita, mitä sinulle tapahtuisi, jos kaikkein pahin näkymä toteutuisi? Todennäköisyys sille, että juuri niin tapahtuisi, on tosiasiassa pieni mutta mielesi on kasvattanut sen Matterhornin kokoiseksi.
  6. Mikä on parasta, mitä sinulle voisi tapahtua? Mitä haluaisit tapahtuvan? Tähän on yllättävän vaikeaa vastata, eikö totta?
  7. Mikä rajoittava ajatus tai uskomus estää sinua saavuttamasta mitä haluat? Oletko esimerkiksi liian saamaton? Laiska? Huono raha-asioissa? Pelkuri? Mielikuvitukseton?
  8. Käännä rajoittavat uskomuksesi vastakohdikseen. Esimerkiksi: Olen aikaansaapa ja luova. Osaan hoitaa raha-asiani hienosti. Tiedän aina, miten toimia. Löydän helposti ratkaisut kaikkiin haasteisiini. Nämä ovat sinun voimalauseesi. Kirjoita ne vaikka post-it -lapuille ja levitä ympäri kotiasi.

Allenin oma voimalause on tämä:

Elän unelmaelämääni, helposti ja rennosti, terveesti ja positiivisesti.

Allen kertoo olevansa laiska. Siksi hän on tilannut itselleen elämän, jossa menestys tulee vaivattomasti.  Tässä hän onkin onnistunut mainiosti.

Ja vielä käytännön vinkki; Hömppäkauppa Tigeristä saa isoja post-it -lappuja, joille kirjoittaa uudet voimalauseensa. Niitä sitten voi sijoittaa ympärilleen, niin, että ne ovat aina näkyvillä.

Onnea harjoitteluun!

ARKISTO: