Miten selvitä toivottomasta tilanteesta?

Meistä useimmat, ehkä kaikki, löydämme itsemme joskus risukasasta. Toivottomuuden tunne kuuluu olennaisena osana ihmisen tunnevalikoimaan. Mutta se ei tarkoita, etteikö toivottomuudesta olisi ulospääsyä, eikä vain yhtä. Niitä on, loputtomasti.

Keräsin tähän 7 vinkkiäni epätoivon kuilusta nousemiseen. Ne ovat toimineet joka kerta. Sanon tämän kokemusasiantuntijan varmuudella.

1. Ketään ei tule

Mel Robbins on menestyskirjailija ja motivaattori. Hän on näitä vaikeuksista voittoon -tyyppejä, jotka ovat kulkeneet Joseph Campbellin monomyytti-teoriassaan hahmotteleman sankarin tien. Per aspera ad astra.

Tässä on Melin ohjeet vaikeasta tilanteesta selviämiseen: 

Ketään ei tule. Kukaan ei tule pelastamaan sinua. Kaikki riippuu sinusta. Sinun on itse huolehdittava itsestäsi.

Kuulostaa tylyltä mutta samalla kummallisen voimauttavalta. Kun on vaikeassa tilanteessa, tekee mieli heittäytyä uhriksi. Ja kun niin käy, on peli menetetty. Mistä päästäänkin seuraavaan neuvoon.

2. Jumala ei sääli ketään

Käytän tässä rohkeasti käsitettä Jumala mutta sen voi halutessaan korvata sanoilla Kohtalo tai Elämä tai Universumi tai Voima (Star Wars elokuvan merkityksessä). Oli mikä tahansa, se näkymätön taho, jolta anelemme sääliä ja armoa, ei ota anelujamme kuuleviin korviinsakaan. 

Olen kokenut tämän niin monta kertaa, että tiedän sen varmaksi.

Mieleeni tulevat taas Edith Egerin keskitysleirillä kuulemat Jumalan sanat: älä kysy miksi tämä tapahtui minulle. Kysy mitä seuraavaksi.

Ja tästä päästäänkin seuraavaan neuvoon:

3. Uteliaisuus on voimaa

Takaiskun kohdatessa on luonnollista ahdistua ja uhriutua ja vaipua itsesääliin. Sitä ei voi myöskään kokonaan välttää. Eikä onneksi tarvitsekaan.

Vellominen on ihan sallittua ja ehkä jopa tarpeellista.

Iskuista on toivuttava ja se vie aikaa. Älä edes yritä etsiä ratkaisuja shokkitilassa. Paniikki on huono lähtökohta lähteä yhtään mihinkään (ks. Seuraava kohta).

Anna surun/shokin/ahdistuksen tuntua ja tehdä tehtävänsä.

Mutta aina kun se hetkittäin hellittää (ja se hellittää, sillä mikään tunne ei jatku 24/7 ellet itse halua sen jatkuvan – ja miksi haluaisit?) antaudu uteliaisuuden valtaan.

Käännä siis haaste ja uhka mahdollisuudeksi ja vahvuudeksi. Turvaudu uteliaisuuteen, kuten Edith Eger.

Käännä tilanteesi murhenäytelmän sijaan seikkailuksi. Tuo muutos suhtautumisessa energisoi ihmeellisellä tavalla.

3. Poistu paniikista

Hädän hetkellä ihmisaivot lakkaavat tekemästä sitä, mitä niiden nykyihmisen kohtaamien hädän hetkien aikana pitäisi: tuottamasta ratkaisuja ongelmiin.

Paniikki kytkee päälle taistele- tai pakene -reaktion eli stressivasteen, eikä se valmenna muuhun kuin taisteluun tai pakenemiseen.

Neokorteksi eli aivojen kehittynein osa lamaantuu. Kaikki toiminta on liskoaivoissa eli aivojen primitiivisimmässä osassa. 

Kultainen sääntö on tämä: Älä koskaan yritä ratkaista ongelmaa paniikin vallassa ollessasi

ÄLÄKÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA TEE RATKAISUJA PANIIKISSA!

Muista, että paniikissa puhuu paniikki eikä sinun korkeampi ymmärryksesi

Kun paniikki iskee, katkaise se esimerkiksi taputtamalla käsiäsi yhteen tai rummuttamalla jalkojasi. Katkaiset näin kehäajattelun hetkeksi.

Tee sen jälkeen muutama palleahengitys eli:

hengitä nenän kautta sisään niin, että vatsa kohoaa ja ulos suun kautta niin, että se laskee. Toista 10 kertaa ja palaa sitten hengityksen normaaliin rytmiin.

Muista, että paniikki ei poistu käskemällä vaan valjastamalla kehossasi valmiina olevat rauhoittumiskeinot eli aktivoimalla parasympaattisen hermostosi.

Hengitys on ainoa parasympaattiseen eli kehoa rauhoittavaan hermostoon tehoava keino, koska hengityslihastasi palleaa kiertää siihen kuuluva Vagus-hermo. Palleahengitys aktivoi vagus-hermon ja olosi rauhoittuu – aivan riippumatta siitä, uskotko keinon tepsivän.

4. Älä jää odottamaan – mitään.

Suhteeni vetovoiman lakiin on monimutkainen (lue tästä blogikirjoitus aiheesta) mutta joiltain osin tuo mystinen laki kyllä näyttää toimivan. 

Esimerkiksi tämä: jos jäät odottelemaan, että joku tulisi tai ratkaisu ilmenisi, ketään ei tule eikä ratkaisua ilmaannu.

Odotellessasi manifestoit vain odottelua. Tämä johtuu siitä, että odotteluun liittyy kärsimättömyyttä ja levottomuutta. Siemen ei odottelulla idä yhtään nopeammin.

Tämä on eräs maailmankaikkeuden peruslaeista. Odottaminen ei tuota mitään eikä vie mitään eteenpäin.

Ja tästä päästäänkin taas aasinsiltaa seuraavaan neuvoon:

5. Pysy liikkeessä! Toimi!

Miljoonannen kerran siteeraan Greta Thunbergin oivallusta:

Toivon sijaan tarvitsemme toimintaa. Kun alkaa toimia, toivoa näkyy joka puolella.

Muista kuitenkin neuvo nro 3:  Älä toimi paniikissa. Silloin kannattaa vain hengitellä.

Pidä mielessäsi tämä tosiasia:

Toivotonta tilannetta ei ole. Jokaisesta umpikujasta on ulospääsy.

Se, ettet näe sitä johtuu vain siitä, ettet näe sitä.

Kun pistät jalkaa toisen eteen ja teet tekoja yksi toisen jälkeen, eteesi alkaa urjeta polku.

Tämä on taas eräs maailmankaikkeuden mystisistä laeista. Sinun ei tarvitse hahmottaa mahdollisen ratkaisun koko kuvaa tai päämäärääsi, riittää kun menet eteenpäin, askel askeleleelta ja pidät itsesi liikkeessä.

Kulje hitaasti mutta älä pysähdy, kiinalaiset sanovat ja ovat oikeassa. Suomalaiset sanovat, että kyllä tie tamman opettaa, ja hekin ovat oikeassa. Ja Mosambikissa sanotaan, että vähitellen pääsee pitkälle.

Maailmassa ei olisi tällaista kansanviisautta, jos sitä ei olisi kautta sukupolvien koettu todeksi.

6. Laita apu kiertoon

Menestyskirjailija Steven Pressfieldillä on projekti, jonka nimi olisi suomeksi jotain sellaista kuin Laita takamuksesi sinne, missä sydämesi haluaa olla (Move your ass where your heart wants to be).

Kuulostaa suomeksi kieltämättä vähän oudolta mutta sen pointti on hyvä: rohkaista ihmisiä toteuttamaan haaveitaan. Englanninkielinen ilmaisu “move your ass” on kehoitus pistää töpinäksi.

Steve kertoo eräällä videollaan tarinaa siitä, miten hän ja hänen elokuvatuottaja-kaverinsa nuorina ja rutiköyhinä haaveilijoina tsemppasivat toisiaan.

Kun Steven kaveri alkoi menestyä (hän on tuottanut viimeisimmän Star Wars-elokuvan), hän alkoi vetää Steveä perässään ja hommasi tälle käsikirjoituskeikkoja. Loppu onkin sitten historiaa.

Ihminen on ihmiselle susi ja kuten sudet auttavat lajitovereitaan, myös ihminen pystyy siihen.

Älä ole ankeuttaja eli englanniksi “naysayer”. Jeesaa kaveria. Rohkaise häntä. Kuuntele häntä.

Tässä on nimittäin taas yksi maailmankaikkeuden kultaisista laeista: hyvä tulee aina takaisin!

Tässä taannoin eräs valmentaja otti minuun yhteyttä, koska halusi minulta ohjausta kirjansa kirjoittamiseen. Ensimmäinen ajatukseni oli, että taasko joudun tekemään ilmaista työtä. Mutta sitten tulin ehdottaneeksi, että tekisimme oravannahkakauppaa: minä jeesaan häntä ja hän minua.

Lopputulos: hän on jeesannut minua jo paljon enemmän kuin minä häntä. Olen saanut häneltä huikeaa valmennusta ja rohkaisua eli minä olen lopulta se, joka hyödyin yhteistyöstä enemmän.

Pidä kuitenkin huoli, että et kuluta itseäsi auttaessasi loppuun.

Opi myös itse pyytämään apua. Mutta tee se ruikuttamatta.

Muista neuvo 2. Sääli on sairautta!

Lähesty lähimmäistäsi reippaasti ja kerro huolesi. Saat aivan varmasti apua – muista vain ottaa se myös vastaan.

7. Usko

Tämä on vaikein ja samalla kaikkein tärkein ja voimallisin neuvo.

Jos pystyt epätoivosi syvimmällä hetkelläkin ylläpitämään uskon liekkiä, vaikka kuinka heikkoa, että sinä selviät tästä(kin) koettelemuksesta, olet supersankari eikä sinua kaada mikään.

Eräs tuntemani yrittäjä (mies) on useasti ollut tilanteessa, jossa firman kassa on ollut tyhjä eikä rahaa henkilökunnan palkkoihin ole ollut. Hän on joka kerta löytänyt tilanteeseen ratkaisun, koska on uskonut ratkasun löytyvän.

Näitä tarinoita riittää. Olen varma, että menestyjät erottaa muista se, että he uskovat paitsi selviävänsä, myös menestyvänsä.

Tässä auttaa suuresti, jos kykenee uskomaan korkeampaan voimaan.

Jos Jumala-konsepti ei vedä puoleensa, usko vaikka maailmankaikkeuden prosesseihin. Tässä ihmeellisessä universumissahan kaikki kasvaa, menee eteenpäin, uudistuu ja kehittyy. Lopullista tuhoa ei ole vieläkään tullut vaikka sitä on vuosituhansia odotettu.

Näillä ohjeilla pääset aivan varmasti eteenpäin, koska ne on moneen kertaan osoitettu toimiviksi.  Et ole yksin! Sinulla on kaikki, mitä tarvitset, jotta selviät, oli tilanteesi mikä tahansa. 

Kuva: helsinkikuvia.fi