SISÄINEN VASTUULLISUUS

Vastuullisuuden ajatellaan yleensä kohdistuvan ulkomaailmaan, tekoihin, jotka vähentävät ympäristöömme kohdistuvaa kuormitusta. Tavoite on jättää planeettamme jälkipolville samassa tai mielellään paremmassa kuin sen saimme.

Mutta mikä motivoi ihmisen tekemään vastuullisia valintoja ja käyttäytymään vastuullisesti?

Huoli on varmasti suuri tekijä. Lukemattomat ihmiset maailmassa tuntevat jatkuvaa huolta esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, muovisaasteesta ja eläinten oikeuksista. Huoli ei kuitenkaan aina käänny teoiksi. Huoli on itseasiassa negatiivinen, jopa lamauttava tunne.

Länsimainen, tieteelliseen maailmankuvaan perustuva kulttuurimme näkee ihmisen kaksiulotteisena, mielenä ja ruumiina. Tästä yhtälöstä puuttuu elementti, joka on Idässä tunnettu tuhansia vuosia. Sille ei tahdo löytyä täsmällistä käsitettä. Puhutaan henkisyydestä, sielusta, korkeammasta tietoisuudesta. Kaikki nämä sanat ovat latautuneita ja herättävät erityisesti maallistuneissa Pohjoismaissa ennakkoluuloja, jopa torjuntaa.

Buckminster Fuller oli arkkitehti, muotoiluajattelija, keksijä ja filosofi. Hän oli myös hyvin henkinen ihminen, vaikka tätä puolta hänestä tunnetaan huonosti. Hän on sanonut, että 99% meistä on aineetonta ja näkymätöntä. Hän piti ihmistä ”verbinä”, osana maailmankaikkeuden prosessia ja jatkuvaa kasvua. Hän tunsi kaiken olevan yhteydessä kaikkeen.

Fullerin perinnöstä kasvaa uudenlainen, merkityksellinen vastuullisuus, jonka ydin on yhteyden kokemuksessa. Sitä juuri on sisäinen vastuullisuus.

SISÄISEN VASTUULLISUUDEN TYÖPAJAT

Oletko kiinnostunut oppimaan lisää? Tilaa minulta työpaja!

Työpajat alkavat henkeyttävällä alustuksella, jonka jälkeen tehdään innostavia harjoituksia, keskustellaan ja reflektoidaan.

Työpajat ovat paitsi oppimistilaisuuksia, myös seikkailuja sisimpäämme. 

Työpajoja on järjestetty mm Lapin yliopistossa ja Lahden muotoiluinstituutissa.

(Henkeytys on muuten suomennos sanalle inspiraatio)

 

LIITY LISTALLE
OLEN VAPAAEHTOISESTI LIITTYNYT LISTALLE MailChimp ( more information )
Tule mukaan! Saat sähköpostiisi viikkokirjeen joka perjantai ja kuulet ensimmäisenä, mitä on meneillään.
Meiltä et saa ikinä roskapostia!
Powered by Optin Forms