You are currently viewing Herran hallussa

Herran hallussa

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blog

Englanninkielessä on ilmaisu Let go and let God. Tämä sanaleikki ei oikein käänny suomeksi mutta se tarkoittaa irtipäästämistä ja heittäytymistä Herran haltuun.

Sanonta on Amerikassa hyvin yleisessä käytössä. Sitä käyttävät nekin, jotka eivät usko Jumalaan. Esimerkiksi nuori menestyskirjailija Ryan Holiday. Hän tunnustautuu uskovaisen sijaan stoalaiseksi.

Kirjassaan Ego Is The Enemy Holiday puhuu siitä, miten Ego eli Eino, kuten minä tätä sielunvihollista kutsun, pilaa mahdollisuutemme kauan elää ja menestyä maanpäällä. Egosta voit lukea enemmän vaikka täältä.

Holiday kehottaa lukijaansa kirjansa lopussa let go and let God.

Mitä tämä oikein tarkoittaa?

Miksi ateisti kehottaa heittäytymään Jumalan huomaan?

Todennäköisesti siksi, että se on osoittautunut toimivaksi elämänohjeeksi. Asiat sujuvat nimittäin paremmin, kun tunnustaa voimattomuutensa ja päästää irti ohjaksista. Esimerkiksi AA-liikkeen 12-kohdan ohjelma perustuu juuri tähän.

Nykyisin puhutaan paljon elämänhallinnasta mutta elämää ei voi hallita eikä sitä kannata yrittääkään, toteaa nimimerkki Kokemusta on.

Mutta jos ei usko Jumalaan, kenen varaan sitten heittäytyisi? Ei kai sentään tyhjän päälle?

Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Vaikuttaa nimittäin siltä, että vaikka itse heittäytyminen on tärkeämpää kuin se, kenen tai minkä varaan heittäytyy, ei tyhjän päälle heittäytyminen oikein toimi. Jotain sinne tyhjyyteen on kuviteltava.

AA-liikkeen perustaja Bill Wilson oli hänkin ateisti, mutta päätyi siihen johtopäätökseen, että ilman Jumalan apua hän ei alkoholismistaan parantuisi. 12-kohdan ohjelmassa annetaan jokaiselle kuitenkin vapaus itse määritellä, millaisen Jumalan huomaan heittäytyä.

Jumala on tässä katsannossa ehkä jonkinlainen vertauskuva sille elämän voimalle, joka luonnossa vaikuttaa. Esimerkiksi filosofi Baruch Spinoza määritteli Jumalan juuri näin. Jumala on luonto, hän sanoi, mutta ei tarkoittanut sitä kirjaimellisesti vaan metaforisesti. Jumala saa kaiken kasvamaan, kehittymään, liikkumaan.

En ole tästä aivan varma mutta arvelisin, että sodan yhä traumatisoimille suomalaisille itsekeksityllekin voimalle antautuminen on yhtä vaikeaa kuin siitä puhuminen. On vaikea kuvitella jonkun suomalaisen nuoren menestyskirjailijamiehen ja some-vaikuttajan kehottavan ihmisiä heittäytymään Herran huomaan. Niin tekevät vain julkiuskovaiset ja heihin suhtaudutaan Suomessa varauksellisesti.

Jokainen voi onneksi omassa päässään ajatella mitä haluaa, ilman, että kukaan muu tietää siitä mitään. Kaikkeahan ei tarvitse jakaa Facebookissa, vaikka jakamistaloudessa elämmekin.

Jos voimasi ja vitsisi ovat juuri nyt vähissä, kokeilepa Herran huomaan heittäytymistä.

Sulje silmäsi, vedä muutama syvä sisään- ja uloshengitys ja lausu sitten pari kertaa sanat Tapahtukoon sinun tahtosi. Päästä irti tarpeestasi määritellä se, kenelle sanasi osoitat. Anna mennä. Kukaan kuolevainen ei näe eikä kuule.

Huomaat, että irtipäästäminen tuntuu ihanalta. Koko keho rentoutuu ja energisoituu.

Ehkä kaikki järjestyykin? Ehkä kaikki on jo järjestyksessä?

Ehkä se voima, joka saa muuttolinnut lentämään satoja kilometrejä oikeaan osoitteeseen, kuljettaa minutkin lopulta sinne, minne olen aina ollut matkalla.

Kotiin.