Koirakoulussa

Hyvää sielujuhlan 28. päivää!

Olen jo kertonut koirastamme Lucasta, joka muutti meille tammikuun alussa.

Luca on rescue-koira Valko-Venäjältä. Se on pienenä kokenut kovia mikä ilmenee erilaisia pelkoina, joissa ei aina ole mitään järkeä. Isotkin koirat sivuutetaan ilman ongelmaa mutta auta armias, jos vastaan tulee mummo rollaattorin kanssa! Pulkassa istuvat lapset on myös haukuttava oikein kunnolla.

Lucaa harjoitetaan rauhallisiin ohituksiin kiinnittämällä sen huomio muualle kuin vastaantulijaan, esimerkiksi herkkupalaan tai leluun. Myös kehuminen auttaa, kunhan se tapahtuu ennenkuin pelottava mummo tai lapsi sattuu kohdalle.

Koirille on helppoa naureskella mutta me ihmiset olemme vielä hullumpia. Pelkäämme asioita, joita ei ole edes olemassa, kuten tulevia mahdollisuuksia. Pelkäämme myös omia ajatuksiamme.

Ehkä meidätkin voisi opettaa uusille tavoille kuten Luca, palkitsemalla meitä ennen, kuin pelot laukaiseva ajatus kidnappaa meidät.

Jos sinua vaanii jokin itsepintainen pelko, kokeile Luca-menetelmää: Ohjaa huomiosi muualle. Heti kun tuntuu, että alkaa ahdistaa, ala kehua itseäsi. Voit myös laittaa suuhun vaikka pastillin ja keskittyä sen imemiseen. Ahdistus hälvenee kyllä kun sitä ei ruoki huomiolla.

Meissä ja Lucassa ei ole mitään vikaa. Meidän pitää vain oppia uusille tavoille. Harjoitus tekee mestarin.