You are currently viewing Kymmenen kirjaa

Kymmenen kirjaa

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blog

Minulta kysyttiin taannoin, mitkä ovat tärkeimmät kirjani.

Huh, mikä kysymys.

Maailmassa on paljon kirjoja ja lisää tulee, jatkuvasti. Kirjoitan niitä nyt itsekin. Silti minun on melko helppo listata esimerkiksi kymmenen tärkeintä kirjaani. Listassa eivät ole kymmenen parhainta lukemaani kirjaa vaan kymmenen sellaista, jotka ovat vieneet minua polullani eniten eteenpäin.

Kerron ensimmäisessä kirjassani Lyhyt matka perille, että elämäni romutusajojen jälkeen minusta tuntui kuin minua kuljetettaisiin kirjasta toiseen. En valinnut kirjoja itse. En istunut miettimässä, mitä seuraavaksi lukisin. Sen sijaan kirjat tulivat luokseni. Joku kertoi jostain kirjasta, jonka oli lukenut tai sitten luin jostain kirjasta artikkelin tai arvostelun ja jouduin huminan valtaan.

Humina on eräänlainen transsi, jossa ollessani en tee ratkaisuja järjelläni vaan puhtaalla intuitiolla. Kerron tästä enemmän tammikuussa ilmestyvässä kirjassani Vastustamaton. Nyt sanon vain, että huminassa ollessani minua tuntuu ohjaavan jokin ulkopuolinen voima. Tunnen voimallisesti, että minun on tehtävä juuri niin kuin minusta tuntuu, että pitää.

Seuraavat kymmenen kirjaa on tuonut elämääni humina. Jotta tästä ei tulisi liian pitkä kirjoitus, mainitsen jokaisesta kirjasta vain sen minua eniten puhutelleen ajatuksen.

1. Louise L. Hay: You Can Heal Your Life (suom. Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi)

Opetus: Maailma on, niinkuin sen ajattelet. Muuta ajatuksesi niin maailmasi muuttuu. Tämä oli noin kymmenen vuotta sitten minulle kaikessa yksinkertaisuudessaan käänteentekevä oivallus.

2. Eckhart Tolle: The Power of Now. (suom. Läsnäolon voima)

Opetus: Elä menneessä, masennut. Elä tulevassa, ahdistut. Elä Nyt, valaistut. Tämä on itseasiassa Laotsen lausahdus mutta Tolle istuu häntä eläneiden suurten filosofien olkapäillä ja tämä lausahdus tiivistää hänen kirjansa ydinsanoman hienosti. Hetkessä eläminen on maailman lyhyin mutta voimallisin elämänviisaus – ja myös vaikein.

3. Deepak Chopra: Synchrodestiny. Harnessing the Infinite Power of Coincidence to Create Miracles.

Kirjaa ei ole suomennettu mutta sen nimi olisi suomeksi suurin piirtein Synkrokohtalo. Miten valjastaa yhteensattumien loputon voima ihmeiden luomiseksi.  

Opetus: Elämä ei ole sattumien summaa vaan kosmista tanssia. Sattumien sijaan koemme mielekkäitä yhteensattumia, synkronisaatioita. Kun kiinnitämme niihin huomiota, elämämme alkaa muodostua ihmeen kiehtovaksi.

4. Neale Donald Walsch: Conversations with God (suom. Keskusteluja Jumalan kanssa)

Opetus: “Korkein ajatus on se, mikä sisältää iloa. Kirkkaimmat sanat ovat niitä, jotka sisältävät totuuden. Hienoin tunne on se, mitä kutsutaan rakkaudeksi”.

Ihana, lohdullinen ja toivoa valava kirja!

5. Tim Ferris: 4-hour Workweek (suom. Neljän tunnin työviikko)

Opetus: ”Onnellisuuden vastakohta ei ole onnettomuus vaan ikävystyminen”. Tämä ajatus herätti minut aikanani koomasta. Se oli niin totta. Suosittelen kaikille elämäänsä leipääntyneille. Muutos ON mahdollinen!

6. Sam Harris: Waking up: A Guide to Spirituality without Religion

Kirjaa ei ole suomennettu mutta sen nimi olisi suomeksi suurin piirtein: Herääminen: Opas uskonnottomaan henkisyyteen.

Opetus: Minää ei ole olemassa minään tietoisuuden virrassa pomppivana yksikkönä vaan se on aivojen luoma illuusio. Ja vielä toinen opetus: oikeassa aivopuoliskossamme piilee hiljainen tarkkailija, josta järjestelmällinen vasen puoli ei tiedä mitään.

Harris on uusateistien äänitorvi mutta myös kiinnostava aivotutkija ja oikeastaan hyvinkin henkinen ihminen.

7. Thomas Merton: Seven Storey Mountain. An Autobiography of Faith.

Kirjaa ei ole suomennettu mutta sen nimi olisi varmaankin Seitsenkerroksinen vuori.

Opetus: Ihmisen on tehtävä se, mikä hänen on tehtävä, vaikka se olisi kuinka järjetöntä. Kuten vetäytyminen maailmasta ja liittyminen ankaraan luostarisääntökuntaan.

Kirja on klassikko, joka aikanaan, sodan jälkeen ilmestyessään, aiheutti ryntäyksen luostareihin. Se pistää miettimään maailmallisen elämän mielekkyyttä.

8. Brad Warner: There Is No God and He is Always with You

Kirjaa ei ole suomennettu mutta se olisi suomeksi jotain sellaista kuin Jumalaa ei ole ja hän on aina sinun kanssasi. 

Opetus: elämä on systeemi. Zen-munkki ja punk-basisti  Warner kutsuu tätä systeemiä Jumalaksi. Systeemi toimii meille salatulla tavalla mutta aina kuitenkin tarkoituksenmukaisesti. Kaikki mikä tapahtuu, on lopputuloksen kannalta välttämätöntä. Lisää aiheesta täältä.

Tämän kirjan nimi on niin huikea, että sen pohtiminen jo riittää. Jumalahan on nimenomaan siellä, missä ei ole mitään.

9. Garret Kramer: The Path of No-Resistance. Why Over-coming is Simpler than You Think

Kirjaa ei ole suomennettu mutta sen nimi olisi suomeksi jotain sellaista kuin Vastustamattomuuden polku. Miksi voittaminen on helpompaa kuin kuvittelet.

Opetus: Jos haluat tietää, mitä sinun pitää tehdä, lopeta asian pohtiminen. Pysy pelissä eli pidä itsesi työn touhussa ja anna vastauksen nousta mieleesi. Se nousee, kun annat sen nousta etkä vastusta. Vinkki: jos mietit, pitäisikö sinun pitää nyt kahvitauko, vastaus on ei. Jos pitäisi, pitäisit sen miettimättä koko asiaa. Lisää Kramerista täältä.

10. Amanda Gefter: Trespassing on Einsteins Lawn. A Father, a Daughter, the Meaning of Nothing and the Beginning of Everything

Kirjaa ei ole suomennettu mutta sen otsikko olisi suomenettuna ehkä jotain tällaista: Einsteinin nurmikko. Isä, tytär, ei-minkään merkitys ja kaiken alku. 

Opetus: Maailma ei toimi fysiikan lakien mukaan. Fysiikka perustuu illuusioon, että on olemassa jotain, jota kutsumme maailmaksi mutta josta kukaan ei todellisuudessa tiedä juuri mitään

”Ei ole järkeä sanoa, että maailmankaikkeus on tullut ei-mistään mutta on nyt jotain…Sen sijaan on järkevää sanoa, että maailmankaikkeus on ei-mitään. Mutta jos maailmankaikkeus on ei-mitään, silloin vain ei-mikään on todellista.”

Tiedän, että Amandan pohdiskelusta menee pää pyörälle, mutta kirja on haastanut minut pohtimaan jopa fysiikkaa, jota olen aina vierastanut. Mutta koulussa minulle ei kerrottukaan, että fysiikka käsittelee pohjimmiltaan sitä, mitä todellisuus on. Aiheesta on myös suomenkieiistä kirjallisuutta, kuten Esko Valtaojan ja Kari Enqvistin teokset. Stephen Hawkingiakin on mukavasti suomennettu.

Mitkä ovat sinun tärkeät kirjasti?