Saako meditoidessa nukahtaa?

Hyvää sielujuhlan 23. päivää!

Sain kysymyksen, joka liittyy eiliseen teemaan: Onko sallittua nukahtaa meditaation jälkeen tai sen aikana?

Kaikki se, mitä meditoimisen aikana tapahtuu, on sallittua. Kaikki tunteet ja ajatukset ja kehon tuntemukset ovat sallittuja. Meditoiminenhan on sallimisen tila. Silloin ollaan Sallin kanssa.

On aivan normaalia nukahtaa meditoidessaan. Näin käy usein aloittelijoille eli niille, jotka ovat meditoineet vähemmän kuin 50 vuotta. Puhutaan aloittelijan nuokahduksesta (Beginner´s nod). Se johtuu siitä yksinkertaisesta asiasta, että joitakin meditointi rentouttaa välittömästi.

Toiset saattavat kokea rentoutumisen myöhemmin. Voi käydä nimittäin niinkin, että olo on meditoinnin jälkeen rauhaton. Sekin on normaalia. Aivojen opettaminen uusille tavoille ei käy hetkessä.

Meditoimisen tarkoitus ei kuitenkaan ole nukkuminen. Siksi suositellaan meditoimista istuma-asennossa. Jos kaikesta huolimatta kuitenkin nukahtaa, voi mielestäni rauhassa nukkua. Zen-retiiteissä ohjaajat napauttavat nukkujat hereille bambukepillä. Mutta me emme ole nyt Zen-retriisissä. Voimme olla armeliaita itsellemme.

Istuallaan nukahtaminen lienee merkki syvästä väsymyksestä. Silloin on nukuttava aina, kun on se onnistuu.

Kun jatkaa meditointiharjoittelua, unen laatu vähitellen paranee ja väsymys vähenee. Sitten jaksaa meditoida pidempiä jaksoja, nukahtamatta.