You are currently viewing Testaa perinteet

Testaa perinteet

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blog
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Joulu on aikaa, jolloin halutaan heittää arkihuolet ja nousta muutamaksi päiväksi arjen yläpuolelle. Siksi siihen kohdistuu niin suuret paineet. Kaiken pitäisi olla jouluna jotenkin erityistä.

Ihmisten tuntema tarve järjestää juhlahetkiä, rituaaleja ja seremonioita on ikivanha. Elämän kohokohtia onkin syytä juhlistaa yhdessä, sillä ne lisäävät yhteisyyden tunnetta ja tuottavat yhteisiä muistoja.

Ongelma on, että nykyisessä elämänmenossa tiettyihin juhliin, kuten juuri jouluun, kohdistuu valtavat odotukset. Juhlat ovat niin vähissä, että juhlista ja aivan erityisesti joulusta halutaan lingota kaikki irti. Se sattuu vielä vuoden pimeimpään aikaan.

Ei liene toista juhlaa jonka viettoa perinteet määrittäisivät niin paljon kuin joulua. Koko Suomi syö suurin piirtein samaa ruokaa ja noudattaa samanlaisia rituaaleja. Perinteet tuovat turvaa ja edustavat jotain pysyvää tässä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Jouluperinteiden ehdoton etu on, että ne tuovat jouluun valmiin käsikirjoituksen. On helpottavaa kun on kartta jonka kanssa suunnistaa.

Mutta jos perinteistä tulee kahleita, ei olla oikealla tiellä. Joulunalusaika onkin hyvää aikaa pohtia perinteiden merkitystä. Perinteet saattavat joskus ryhtyä hallitsemaan ihmisiä vaikka asian tulisi olla päinvastoin. Perinteistä, jotka eivät enää tuota iloa, voisi ehkä luopua. Erityisesti olisi tehtävä ero perinteiden ja tapojen välillä. Jos on ollut tapana leipoa piparkakkuja vaikka niiden kohtalona on joutua heitetyksi juhannuksena kompostiin, voisi perinteestä ehkä luopua vaikka Rauha-täti leipoi niitä kaikki elämänsä joulut ja niitä on aina ollut joulukahvipöydässä.

Valitse viisi jouluasiaa, jotka sinusta on pakko tehdä, että joulu tuntuu joululta. Kysy sitten jokaisen asian suhteen viisi miksi- kysymystä allaolevaan malliin:

Joulunpyhinä on ehdittävä käydä katsomassa Tauno-setää Jyväskylässä.
Miksi?
Koska haluan ilahduttaa Tauno-setää
Miksi?
Koska en ole ehtinyt käydä hänen luonaan vuoden aikana
Miksi?
Koska minulla on koko ajan niin kiire
Miksi?
Koska minulla on paljon töitä
Miksi?
Koska pitää saada kasaan riittävästi rahaa, että voisin esimerkiksi viettää joulua.

Viisi miksi-kysymystä –menetelmän on kehittänyt Sakichi Toyoda Toytota-autofirman kehittämisprojekteja varten mutta sitä voi soveltaa muuhunkin kuin tuotekehittelyyn. Sanotaan, että viides vastaus paljastaa ongelman todellisen syyn. Yllä olevassa esimerkissä paljastui melko tavallinen noidankehä, jota meistä monet kiertävät.

Jos joulukiireemme syntyy siitä, että meidän elämämme ei salli meidän pitää huolta tärkeistä asioista vaan ne kasaantuvat jouluun, olisi varmasti hyvä hieman pohtia, miten elämäämme elämme. Tauno-setää voisi ehkä käydä katsomassa muulloinkin kuin jouluna. Jouluun ei tarvitse ahtaa koko vuoden aikana kertyneitä velvollisuuksia koska joulu on loppujen lopuksi vain muutaman päivän mittainen vapaa. Vuodessa on 360 päivää tehdä tärkeiksi katsomiaan asioita.

Jos syy ankaraan työntekoon on se, että pystyisi järjestämään hulppeat joulujuhlat niin tätäkin syytä olisi hyvä tarkistaa. Poissaolemisesta syntynyttä vajetta ei korjaa se, että on ajoittain läsnä projektimuotoisesti. Laatuaika ei ole sen laadukkaampaa kuin muukaan aika.

Jouluperinteiden sijaan kannattaisi ehkä tarkistaa muut perinteensä. Miten minä elämääni elän?

Päivän kondo: Jatka keittiössä. Käy läpi myös pakastin ja jääkaappi. Nyt on hyvä hetki sulattaa pakastin ja siivota jääkaappi. Nyt on aika hyvästellä kolme vuotta sitten avatun oliivipurkin sisältö ja kompostoida pakasterasiaan kiinnijäätyneet ruuanjämät, joiden sisältö ei selviäsi ilman mikroskooppia.