Unettomuus on vakava ongelma. Sen kanssa kamppailevat miljoonat ihmiset, uskoakseni lähinnä kuitenkin Länsimaissa. Olen asunut kaukomailla sen verran, että uskallan väittää näissä maissa ongelman olevan usein päinvastainen: miten pysyä hereillä? Minusta tuntuu, että esimerkiksi Afrikassa ihmiset nukkuvat jopa kävellessään, sillä he kävelevät määrättömiä matkoja ja usein maisemissa, joissa ei ole juuri katseltavaa.
Mistä unettomuus johtuu?
Nukkumisen luulisi olevan ihmisen elintoiminnoista luontevin. Meidät on koodattu nukkumaan. Toisaalta pikkuvauvatkin saattavat joskus valvoa mutta heillä on valvomiseen yleensä hyvä syy. He ovat joko nälissään tai kivuissa tai sitten vaippa on märkä. Kun ongelma poistuu, he yleensä nukkuvat. Leikki-ikäiset saattavat kärsiä painajaisista ja heräillä mutta nämä häiriöt ovat yleensä ajoittaisia.
Varsinainen unettomuus vaivaa vasta teini-ikäisiä ja sitä vanhempia. Koska minäkin olen kärsinyt unettomuudesta, olen pohtinut asiaa jonkin verran. Oma kokemukseni on, että unettomuuden syy ei ole kyvyttömyys nukkua (kaikki osaavat nukkua) vaan se, mitä mielessämme tapahtuu kun yritämme nukahtaa tai heräämme kesken uniemme.
Nukahtamisvaikeudet johtu(ne)vat siitä, että mielemme käy ylikierroksilla. Paradoksaalista kyllä, levottomuus tuntuu usein lisääntyvän lepäämään käytäessä. Koska elämämme on niin aikataulutettua, nukahtamisestakin tulee helposti suoritus. Ja kuten me niin hyvin tiedämme, nukahtaminen ei onnistu yrittämällä.
Unen aikana käymme kyläilemässä alitajunnassamme ja koska sinne ovat portit silloin auki, ne jäävät hetkeksi auki myös herättyämme syvästä unesta kesken kaiken, aamuyöllä.
Kaikki unettomuudesta kärsivät tietävät mitä silloin tapahtuu. Alitajunnasta nousee pelkojen sankka sumu kuin usva öisellä hautausmaalla. Ajatuksemme alkavat pitää päässämme varsinaisia peijaisia. Mielemme ei ole tällöin ainoastaan sekavien ajatusten miinakenttä vaan ajatukset turpoavat hirviöiksi, jotka syövät terveen järjen ja suhteellisuudentajun huikopalakseen.
Lapsen kouluvaikeudet kasvavat loppuelämän kestäväksi syrjäytymiseksi. Kassakriisi kasvaa konkurssiksi. YT-neuvotteluista muodostuu esinäytös pitkäaikaistyöttömyyteen. Kohta ollaankin leipäjonossa, sitten Kassi-Almana ja lopulta kuollaan yksinäisenä hylkiönä jonkin teollisuusrakennuksen jäteastiaan.
Näin se ihmisen mieli toimii ja aivan erityisesti sudenhetkinä. Aamukahvilla sitten ihmetellään, että mikä minuun silloin yöllä oikein meni kun nyt kaikki näyttää aivan tolkulliselta eikä mikään kuitenkaan ole muuttunut.
Suuresti ihailemani itsehoito-oppaiden kuningatar Louise Hay on sanonut, että unettomuus johtuu pelosta. Ei luoteta elämään ja tunnetaan syyllisyyttä. Ratkaisuksi hän ehdottaa seuraavaa voimalausetta:
Rakastaen päästän irti tästä päivästä ja vaivun rauhaisaan uneen, tietäen, että huominen pitää huolen itsestään.
Olen sen verran useasti maannut sängyssä aamutähteä ikkunasta tuijottaen, että tiedän tämän voimalauseen toistelemisen tehon olevan melko vaatimaton silloin, kun päässä käydään Harmageddonin taistelua.
Ilmestyskirjan petoja ei saa kuriin voimalauseilla. Tarvitaan ryhdikkäämpiä menetelmiä.
Pedot on jätettävä taistelemaan ja poistuttava itse areenalta.
Kaikki ongelmamme johtuvat vääristä ajatuksista. Koska ajatusten hallitseminen erityisesti sudenhetkinä on melko toivotonta, ainoa keino lienee niiden huomiotta jättäminen. Tämä tapahtuu kiinnittämällä huomio johonkin muuhun. Ihminen voi ajatella jopa 60 000 ajatusta päivässä mutta kahta ajatusta emme voi ajatella samanaikaisesti. Olen kokeillut seuraavan menetelmän toimivaksi:
Aloita jo päivän aikana tekemällä itsellesi selväksi, että vaikka sinulla on joskus vaikeuksia nukkua, sinussa ei ole yhtään mitään vikaa. Se bio-organismi, joka on kehittänyt sinun tietoisuutesi, on kehittänyt myös unettomuuden ongelman. Sellaista tapahtuu. Ei unettomuus tee kenestäkään huonoa bio-organismia, ihmisestä puhumattakaan.
Kun menet nukkumaan, vietä hetki kiittäen kaikesta, mitä sinulla on. Kiitollisuuden parantava voima alkaa olla tunnustettu jo lääketieteenkin piirissä. Se ohjaa aivotoimintamme rauhan taajuuksille.
Jos sitten käy niin, ettet saa unta tai heräät keskellä yötä, käy istumaan selkä mahdollisimman suorana. Tee pieni hengitysharjoitus. Sen nimi on 4-7-8. Vedä syvä sisäänhengitys neljään laskien, pidätä seitsemään laskien ja puhalla ulos kahdeksaan laskien. Pidätetty uloshengitys poistaa elimistöstä hiilidioksidia ja laskee sykettä. Tee tämä neljästi. Se rauhoittaa niin että jotkut jopa nukahtavat sen tehtyään.
Aseta kännykkäsi ajastin kahteenkymmeneen minuuttiin. Sulje silmäsi. Aseta kädet rennosti syliin. Istu aivan hiljaa, hengitykseesi keskittyen. Ota vastaan kaikki tunteet ja tuntemukset jotka nousevat. Keskity niihin. Kun olet käynyt mielessäsi läpi koko kehosi tuntemukset, rauhallisesti ja ilman minkäänlaista arvostelua, keskitä huomiosi sydämeesi. Kuvittele, että hengität sydämelläsi. Anna sydänhengityksen virrata sormiisi ja varpaisiisi ja joka puolelle. Kuvittele, että sydän sykkii sormen-ja varpaidenpäissä. Anna kehon muuttua painavammaksi jokaisellä sydämenlyönnillä.
Kun kello kilahtaa, hengitä muutaman kerran syvään ja käy makaamaan. Anna meditaation vaikutuksen hetkeksi asettua koko kehoosi. Harmageddon jatkuu mielessäsi todennäköisesti yhä. Ala laskea sadasta alaspäin, hitaasti ja jokaiseen numeroon keskittyen. 100, 99, 98,97…. Toista tätä kunnes mieleesi alkaa lipua satunnaisia järjettömiä mutta ei uhkaavia ajatuksia. Se on merkki siitä, että olet lipumassa alfa-taajuuksille.
Jos et vieläkään nukahda, niin ota unettomuus vastaan. Älä taistele äläkä yritä. Nukahtaminen on niitä asioita, jotka eivät ratkea pakottamalla. Univaikeuksien takana on jokin isompi ongelma, joka sinun pitäisi ratkaista. Luultavasti se on pelko. Pelon vastakohta on rakkaus. Vaikka se tuntuukin ehkä absurdilta, ikävistä asioista pääsee usein eroon kun niitä alkaa rakastaa. Silloin niistä katoaa voima. Olen kokeillut tätä niin monta kertaa, että tiedän sen toimivan.
Ala siis rakastaa unettomuuttasi. Rakasta se kuoliaaksi. Kyllä se sitten vähitellen katoaa.
Jos kärsit painajaisista niin tässä siihenkin vinkki: Pahoista unista pääsee eroon käsikirjoittamalla ne uudestaan. Kun heräät painajaiseen niin ala heti sepittää sille uutta, mieleistäsi loppua. Kirjoita sille happy end. Opin tämän aikanaan eräältä unientutkijalta. Toimii. Muista, että sinä et ole uniesi armoilla. Olet oman tarinasi käsikirjoittaja. Unienkin.
Hyvää yötä.