You are currently viewing 10 keinoa päästä pois jumista

10 keinoa päästä pois jumista

 • Artikkelin kirjoittaja:
 • Artikkelin kategoria:Blog
 • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Jumi on meille kaikille tuttu tilanne. Kun siihen joutuu, tuntuu kuin olisi kuopassa, josta ei millään pääse ylös. Jumissa ollessaan tuntuu myös, että kaikki on aina yhtä ja samaa, mikään ei muutu ja kohtalo toistaa itseään. Jumittavat ajatukset jauhavat samaa kaavaa: ”minä nyt vain olen tällainen”, ”en minä voi onnistua” ja ”ei tästä nyt mihinkään pääse”.

Mietitäänpä mikä jumi oikeastaan on. Pieni googlaus tuo selkeyttä ilmiön etymologiaan. Sana jumi tulee samasta suomalaisugrilaisesta kantasanasta kuin Jumala. Kansanperinteemme mukaan esimerkiksi eläimen äkillisen sairauden uskottiin johtuvan jumin ampumasta nuolesta. Täytyy muistaa, että muinaissuomalaisten jumala oli hieman erilainen kuin se, jonka kristillinen kirkko meille toi. Se ilmeisesti hieman kiusasikin ihmisiä.

Nykyisin jumilla tarkoitetaan kiinnijuuttumista ja tilannetta, josta ei pääse pois vaikka haluaisi.

Mutta olemmeko koskaan todella jumissa?

Vastaus on yksinkertainen ja helppo: emme.

Jumi on pelkkä tuntemus joka perustuu siihen virheelliseen ajatukseen, että elämä kulkisi eteenpäin töksähdellen, jumista toiseen. Vaikka siltä voi joskus vaikuttaa, kyse on harhaluulosta, jota kulttuurimme jostain syystä haluaa ylläpitää. Ehkä siten halutaan ylläpitää yhteiskuntarauhaa. Ihmisiä, jotka uskovat olevansa jumissa, on nimittäin on helppo hallita. Elämä ei ole katkokävelyä vaan virtausta.

Jumissa olemisen tunne kumpuaa sisäisen voimattomuuden tunteesta. Voimattomiksi itsensä tuntevia on helppo kuljettaa kuin pässejä narussa. He etsivät alati ratkaisua jostain muualta kuin itsestään. Tämä on valitettavaa, sillä ainoa paikka, mistä ratkaisuja voi löytää, on oma sisimpämme.

Jumittuneilla ihmisillä on taipumusta kiinnittää enemmän huomiota menneisyyteen kuin tähän hetkeen. He usein haikailevat jotain menettämäänsä ja uskovat, että syy kaikkiin ongelmiin olisi siellä, eilisessä. Mutta eihän siellä ole mitään muuta kuin muistoja, joista useimmat ovat lisäksi vääristyneitä. Menneisyys on harhakuva jota tuijottamalla kaivautuu syvemmälle jumiin.

Jumittuneet myös tapaavat usein kaivata jotain ulkopuolista pelastajaa, joka päästäisi heidät pälkähästä. Zorroa, Hämähäkkimiestä tai Kissanaista odotellessaan voi kuitenkin joutua pettymään. Tehokkaampaa olisi mennä vessaan ja katsoa itseään peiliin, silmästä silmään, ja sanoa: Hei sinä siellä! Olisitko ystävällinen ja pelastaisit minut NYT.

Tähän neuvoon jumittunut vastaa huokaamalla, ettei hän jaksa. Hänellä ei ole voimia. Kaikki on liian raskasta.

Voima-argumentti on huono, monestakin syystä.

Ensinnäkin me olemme loputtoman voimakkaita, joka ikinen. Me pystymme vaikka mihin. Kaikki maailman sankariteot ovat tavallisten ihmisten tekemiä. Meillä on jokaisella sisuksissamme Voimala, jonka energia riittää aivan helposti kaikkien ongelmiemme ratkaisemiseen. Emme syyttä kuulu nisäkäslajiin, jonka nimi on Viisas Ihminen.

Toiseksi, jumista pääseminen ei vaadi voimia. Sieltä pääsee aivan päinvastaisella menetelmällä: antamalla periksi, päästämällä irti ja heittäytymällä elämän virtaan.

Jumi kasvaa nimittäin samasta juuresta kuin kaikki kokemamme kärsimys: vastustelusta.

Kun vastustelemme jotain meille tapahtunutta asiaa, me kaivaudumme syvemmälle jumiin. Ryhdymme inhoamaan tilannettamme. Ryhdymme myös inhoamaan itseämme siitä, että olemme joutuneet tilanteeseen. Senhän me osaamme: itseruoskinnan. Siellä sitten istumme, jumissa, ja pälyilemme kateellisina niitä, jotka tanssivat elämänsä läpi ja poimivat kirsikat kakusta.

Jos olet jumissa, toimi seuraavasti:

 1. Hyväksy tilanne, oli se aivan mikä tahansa. Muista, että olet aina siellä, missä sinun pitää olla, oli se mikä tahansa. Tämä voi tuntua vaikealta hyväksyä mutta usko minua: kun lakkaat tappelemasta tosiasioita vastaan, olosi paranee ja sinun on helpompi olla siellä missä olet.
 1. Lakkaa vaalimasta illuusiota nimeltä menneisyys. Älä myöskään vietä aikaasi toisessa illuusiossa: tulevaisuudessa. Pysy tässä ja nyt. Oli tilanne mikä tahansa, juuri NYT sinun ei ole pakko tietää vastauksia kaikkiin kysymyksiisi. Aikaa on. Kiirettä ei. Kun oivallat tämän, mieleesi alkaa vähitellen nousta vastauksia itsestään, kuin ihmeen kautta. Jos jumitat menneisyydessä, et pääse eteenpäin.
 1. Vietä mahdollisimman paljon aikaa hiljaisuudessa. Nuku. Lepää. Meditoi. Uni ja meditaatio ovat ainoita aivotaajuuksia, joiden aikana Ajatteleva Mielesi ei riehu ja syötä sinulla pajunköyttä siitä, miten mahdoton tilanteesi on. Meditointi on keino treenata aivojaan niin, että pysyt yhteydessä Voimalaasi.
 1. Lakkaa vertaamasta itseäsi muihin. Laita ranteeseesi kumilenkki ja napauta heti kun huomaat livahtaneesi jonkun toisen ihmisen elämän yleisöksi. Pysy oman elokuvasi katsomossa!
 1. Kun mielesi on tyyni ja levollinen, ja saat innoituksen tehdä jotain, tee se. Heti. Jumi on seurausta kaavamaisesta ajattelusta, ja sitä ylläpitää kaavamainen toiminta. Hulluuden eräs määritelmä on tehdä samaa asiaa uudelleen ja uudelleen ja odottaa erilaista tulosta. Heti kun siltä alkaa tuntua, tee jokin hieman yllättävä teko, vaikka pienikin. Se voi käynnistää tapahtumaketjun joka ehkä johtaa haluamaasi muutokseen. Mitä enemmän pelottaa ja hirvittää, sen parempi.
 1. Pidä mielessäsi, että oli tilanne mikä tahansa, toivoton se ei ole. Toivottomuuden tunteen vallatessa on parasta antaa sen tulla ja mennä ja kun se on mennyt, vetää henkeä ja ottaa sitten vastaan kaikki ne lukemattomat mahdollisuudet jotka edessämme aukeavat.
 1. Pidä myös mielessäsi, että olet vastuussa aina ensin itsestäsi etkä sen jälkeenkään muista kuin alaikäisistä lapsistasi, jos sinulla sellaisia on, sekä eläimistäsi. Älä anna kenenkään vetää sinua jumiin. Sinusta ei ole kellekään mitään hyötyä jumiutuneena. Luota siihen, että kun kuuntelet sisintäsi, menet oikeaan suuntaan, vaikka mutkan kautta.
 1. Kun eteesi aukenee valinnan paikka, pysähdy ja mieti, oletko tekemässä ratkaisua pelosta vai rakkaudesta. Nyrkkisääntö on, että pelko johtaa yleensä harhaan. Varman päälle pelaaminen perustuu illuusioon, että maailmassa olisi varmoja asioita. Ainoa, mikä on varmaa, on muutos.
 1. Muista, että tie muutokseen aukenee kiitosten kautta. Opettele etsimään kiitoksen aiheita siitä, mitä sinulla juuri nyt on. Vapauta itsesi kaunan ja katkeruuden kahleista.
 1. Rakkaus on voima joka pätee aina ja kaikkeen. Kun et tiedä mitä tehdä, kokeile rakkautta. Se on juuri se voimala joka sisimmästäsi kyllä löytyy, kun maltat olla hetken hiljaa. Rakkaus ei ole niinkään tunne kuin voima, joka kannattelee maailmankaikkeutta ja saa kaiken virtaamaan, kasvamaan ja kehittymään. Lähetä siis rakkautta kaikille, erityisesti niille, jotka koittelevat sinua. He juuri sitä eniten tarvitsevat ja koska rakkaus on niitä harvoja asioita, joka lisääntyy mitä enemmän sitä jakaa, siitä hyödyt sinäkin.