You are currently viewing Blääh ja Jee

Blääh ja Jee

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blog
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]

Ihminen voi tehdä kahdenlaisia asioita. Sellaisia jotka tuottavat tuntemuksen, jota kutsun sanalla Blääh ja sellaisia, jotka tuottavat tuntemuksen, jota kutsun sanalla Jee.

Blääh-tuntemus valtaa minut erityisesti, kun olen istunut tietokoneen ääressä tuntikausia, vaellellen yhdeltä sivustolta toiselle, etsien päämäärättömästi jotain, jota en ole löytänyt. Se ei ole ihme, kun en ole tiennyt mitä olen etsinytkään.

Näillä surffausretkillä löydän yleensä yhtä ja toista kiinnostavaa ja olen oppinut kaikenlaista. Olen esimerkiksi tutustunut brooklyniläisten hasidijuutalaisten erikoiseen elämäntapaan, perehtynyt siihen, miten adoptiolapsi saadaan kiintymään uusiin vanhempiinsa ”pesimisen” avulla ja oppinut meikkivinkkejä sukupuoltaan vaihtaneelta transseksuaalilta. Tieto on valtaa. Netissä sitä on tarjolla loputtomasti, pieniksi sirpaleiksi hajonneena sälänä.

Palaan aina surffausretkiltäni uupumuksen vallassa. Samoin käy kun olen viettänyt aikaa Facebookissa. Sielläkin surffaan. Selaan ihmisten päivityksiä, klikkailen kiinnostavia linkkejä ja katson kissavideoita. Lopputulos on ankara Blääh. Niin käy myös istuttuani pitkään autossa ruuhka-aikana. Tai ollessani ostoksilla ostoskeskuksessa.

Blääh seuraa itse asiassa lähes aina, kun yritän keksiä itselleni jotain ajanvietettä, jolla saisin ajan kulumaan. Aika kuluu tietysti ilman, että sitä mitenkään viettää. Ajanvietteellä yritetään torjua ikävystymistä ja tässä onkin Blääh-toiminnan ongelman ydin. Se tulee tunteesta, että elämä olisi ikävää ja tehtävämme olisi sitä jotenkin piristää. Asiahan on aivan päinvastoin.

Blääh on hyvin ikävä tunne. Siinä yhtyvät uupumus ja levottomuus. Blääh-tunteen vallassa kaikki tuntuu ikävystyttävältä ja ylivoimaiselta. Blääh on sunnuntai-iltapäivätunne. Sen aikana ei tule ryhdytyksi mihinkään järkevään, mihinkään mistä seuraisi Jee. Blääh on tunne, jonka vallassa ihminen on vitkutellessaan.

Jee on Bläähin vastakohta.

Jeen vallassa olen energinen, optimistinen ja saan asioita aikaiseksi. Vaikka Jee on energiaa, siitä puuttuu Bläähille ominainen rauhattomuus. Päinvastoin. Jee on vireän rauhallisuuden tila. Se on tyyneyttä, joka saa asiat tapahtumaan ilman kamppailua, kuin itsekseen.

Jee-tunteesta saan kiinni esimerkiksi puuhailemalla puutarhassa. Olen maailman huonoin puutarhuri mutta esimerkiksi leikatessani nurmikkoa ja kerätessäni alkukesästä nokkosia pääsen nopeasti Jeehen. Samoin käy kun kävelen rannalla keräillen kiviä tai simpukankuoria. Pelkkä kävely ei tuota Jeetä. Minun täytyy olla syventynyt johonkin puoliautomaattiseen puuhaan. Myös kirjoittaminen on varma keino päästä Jeehen – jos vain pystyn vastustamaan kiusauksen antautua nettisurffailuun.

Jee onnistuu myös kun olen tekemättä yhtään mitään. Vielä paremmin se onnistuu, kun istun silmät kiinni, keskityn hengitykseeni ja annan ajattelevan mieleni riehua aivan rauhassa, menemättä mukaan mielessäni kulloinkin meneillään olevaan tarinaan. Blääh nimittäin saa voimansa vääristä ajatuksista. Jee taas johdattaa ulos ajatusten noidankehästä, kohti maailmaa, jossa on koko ajan meneillään jotain kiinnostavaa. Jeen vallassa syntyy oivalluksia.

Elämän suuri paradoksi on, että meillä on taipumus toimia vastoin parempaa tietoamme. Me tiedämme kyllä, mikä saa meidät Bläähin valtaan mutta sen sijaan, että suuntaisimme kohti Jeetä, jäämme vellomaan Bläähissä. Blääh on siis tapa. Olemme tottuneet Bläähiin. Siitä on tullut osa normaalia elämäämme vaikka niin ei tarvitsisi olla.

Bläähistä pääsee eroon, kun alkaa määrätietoisesti karsia sitä tuottavaa tekemistä. Se voi tuntua aluksi vaikealta koska Blääh- tekeminen on yleensä hyvin koukuttavaa. Esimerkiksi TV ja tietotekniikka lupaa helppoa huvitusta ja pikamielihyvää. On inhimillistä jäädä kiinni pikavoittojen odotteluun, etenkin kun se onnistuu sohvalla makaillen.

Kannattaa kuitenkin kokeilla. Tarkkaile yhden päivän ajan, mikä aiheuttaa Blääh ja Jee-tunteita. Valitse sitten päivä, jolloin voit eliminoida Bläähiä tuottavan toiminnan. Sulje tietokone ja TV. Säädä kännykkä äänettömälle ja tee itsesi kanssa sopimus, että vastaat vain todella tärkeisiin viesteihin ja puheluihin. Viihde-elektroniikka on suurin Blääh-tekijä elämässämme, joten siitä hetkeksi luopuminen lisää Jeetä välittömästi.

Kun luopuu TV:stä, tietokoneesta ja kännykästä, vapautuu paljon aikaa. Kun katse ei ole ruudussa, huomaa myös ympärillä tapahtuvia asioita. Jee-elämä kannattaa aloittaa opettelemalla olemaan tekemättä mitään. Ylikuormittuneiden aivojen rauhoittuminen kestää aikansa.

Kun aivot ovat rauhoittuneet, voi ryhtyä jäljittämään Jeetä.

Martha Beck ehdottaa kokeilemaan seuraavaa:

Istu tai makaa paikallasi 10 minuuttia, silmät kiinni, hengitykseen keskittyen. Rentouta kehosi ja mielesi. Anna sitten elämän viedä sinua. Katso mitä tapahtuu, kun et yritä mitään eikä sinulla ole mitään suunnitelmia – etkä voi paeta tietokoneen tai TV:n pauloihin.

Valaistuneet ihmiset sanovat, etteivät he tee asioita vaan he vain seuraavat kun jokin hyväntahtoinen voima tekee ne heidän kehojensa kautta. He eivät liiku. Heitä liikutetaan. He eivät ajattele. Heitä ajatellaan. Sellainen elämä on hyvin vapauttavaa.

Ota vastaan kaikki tunteet ja tuntemukset. Itke jos itkettää. Naura jos naurattaa. Liiku jos liikututtaa. Anna kehosi kulkea ja mene perässä.

Tee juuri sitä, mitä oikeasti haluat tehdä. Sellainen tekeminen johtaa virtaukseen. Virtaus on aina hyvä merkki. Se on merkki siitä, että nyt eletään eikä vain oleilla.

Voisiko tämä viikonloppu olla Jee-viikonloppu?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”dark” text_orientation=”center” background_color=”#782760″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”20px|20px|20px|20px” text_line_height=”1.2em”]

Nollauksen Pilottikurssi

Osta täältä uusi kurssimme!

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_divider admin_label=”Divider” color=”#ffffff” show_divider=”off” divider_style=”solid” divider_position=”top” hide_on_mobile=”on” height=”1.5″ /][et_pb_button admin_label=”Button” button_url=”#” url_new_window=”on” button_text=”Klikkaa tästä” button_alignment=”center” background_layout=”light” custom_button=”on” button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″ button_text_color=”#782760″ button_border_color=”#782760″] [/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]