You are currently viewing Iloitse

Iloitse

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blog
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Nyt on riemu raikkahin aika. Jos joulun ajatteleminen tuo mieleen aivan toisenlaisia ajatuksia, niin älä ajattele joulua. Elämästä voi iloita muutenkin. Elämä kestää vain hetken, mutta synkkä ja ikävä sen ei tarvitse olla. Emme tarvitse joulua, juhannusta tai mitään muitakaan kohokohtia tuomaan iloa elämäämme. On mahdollista elää ilossa koko elämänsä kunhan muistaa, että Ilolla on sisar, Suru. Ne tulevat joskus yhdessä ja joskus erikseen. Ne eivät ole toistensa vastakohtia vaan sisaruksia.

Nyt on taas hyvä hetki muistaa kreikkalaisten käsite Kefi. Kefi on elämäniloa, jonka omistaessaan ihminen näkee sateellakin auringon. Siellähän se nimittäin aina on, aurinko, pilvien takana, silloinkin kun sataa. Kefi saa meidät pistämään pöydän koreaksi keskellä arkeakin ja ostamaan kukkia vaikka siihen ei ole mitään syytä ja soittamaan vanhalle tädillemme vain koska siltä tuntuu ja sytyttämään kynttilän koska se sattuu tuntumaan mukavalta. Kefi saa meidät tekemään mukavia juttuja ja mitä enemmän niitä teemme, sitä enemmän meillä on Kefiä.

Ihminen voi, saa ja itse asiassa hänen pitääkin elää oma ilonsa johtotähtenään. Iloa, kefiä, kannattaa tavoitella aina. Lähtökohta on aina oma kefi sillä jokainen pitää huolen omastaan. Kefiään vaaliva ihminen levittää sitä kyllä ympäristöönsä vaikkei tekisi mitään.

Kefi saa voimansa kiitollisuudesta. Kannattaa siis palauttaa mieleen päivän 2 ja 11 opetukset.

Jos mieleen kuitenkin hiipii suru, tärkeintä on olla taistelematta sitä vastaan. Ei suru paha asia ole. Se on osa Kefiä. Se on osa elämää. Surun tullessa se kannattaa ottaa vastaan ja sille kannattaa antautua. Sufirunoilija/mystikko Rumi on sanonut, että valo paistaa sisällemme haavojemme kautta. Olemme kaikki tavalla tai toisella rikkinäisiä ja se on aivan OK.

Japanilaisen wabi sabi –filosofian mukaan juuri epätäydellisyys tekee meidät täydellisiksi. Sellainen ilo, jossa on särö, on täydellistä iloa.

Ota siis sekä suru että ilo vastaan. Nyt jos koskaan! Surua ei kannata kuitenkaan hyysätä, koska sillä on taipumus jäädä jumittamaan. Muista Carl Jungin huomio: Mitä vastustelet, se pysyy.

Älä siis vastustele mitään vaan anna elämän virrata. Mutta aina kun on mahdollista, osta kukkia, viiniä, kynttilöitä. Syö suklaata, tanssi ja laula. Nuku, vetelehdi ja ole saamaton. Anna anteeksi, kiitä ja ennen kaikkea rakasta. Kaikkea ja kaikkia.

Muista myös hymyn voima. Tämä on tieteen todistama asia: voit huijata aivosi iloisiksi hymyilemällä. Kokeile! Hymyssä on sekin hyvä asia että se leviää. Aivan kuten haukottelu, joka sekin on muuten terveellistä.

Erittäin hyvä keino tavoittaa Kefi kesken työpäivän tai minkä tahansa päivän on tanssia. Kuuntele (mieluiten korvakuulokkeilla) jokin menevä kappale vaikka Youtubesta ja anna mennä. Esimerkiksi Mark Ronsonin Uptown Funk toimii aina. Ks: www.youtube.com/watch?v=UZO5q0B5wfw jossa Michelle Obama ja Ellen Degeneres opettavat sinut tanssimaan.

Eikö ole aikaa? On. Biisi kestää 4 minuuttia 30 sekuntia. Saat sen moninkertaisesti takaisin – kefinä.

Päivän kondo: Miltä olohuoneesi näyttää? Täyttävätkö kaikki koriste-esineesi tehtävänsä eli koristavatko ne todella? Vai keräävätkö ne vain pölyä? Pois kaikki sellainen, mikä ei lisää elämänlaatua. Tyhjyys on koristeista kaunein!