You are currently viewing Itsenäisty

Itsenäisty

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blog
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

On hyvin kätevää, että itsenäisyyspäivämme osuu juuri joulukuulle. Talvi on niin perinjuurin suomalainen vuodenaika. Se on hämärä ja vähäeleinen, harras. Sillä lailla me suomalaiset haluamme juhlia. Hartaasti.

Itsenäisyyspäivänä juhlitaan itsenäisyyttä. Suomi-neidon itsenäisyyden kanssa on vähän niin ja näin, sillä hän on viime vuosikymmeninä joutunut havaitsemaan olevansa osa globaalia kylää. Hän on ehkä hieman hukassa vehnänvärisine letteineen ja tuohivirsuineen kaiken maailman kansakuntien seassa. Hän on aivan viime aikoina havainnut, ettei hän asu millään Suomi-saarella vaan samalla planeetalla kuin 195 muuta maata. Näiden kanssa olisi tultava toimeen silloinkin, kun maasta toiseen kulkee katkeamattomia muuttovirtoja.

Suomineito on myös pahasti velkaantunut ja siksikin riippuvainen muista.

Miten säilyttää itsenäisyys kun maailmanrauhan ja kehityksen kannalta tärkeämpää on yhteys? Yhteyttä me ihmiset jatkuvasti etsimme ja nyt jopa maamme rajojen yli. Elämmehän jälkimaantieteellisessä maailmassa ja yhteystaloudessa. Maailma pienenee jatkuvasti.

Mitä itsenäisyys oikeastaan on? Se lienee oikeutta määrätä omista asioistaan. Se on sitä, ettei ole muista riippuvainen.

Oletko sinä itsenäinen?

Tänä itsenäisyyspäivänä olisikin hyvä miettiä mistä me olemme riippuvaisia ja miksi. Onko täysi riippumattomuus mahdollista? Onko se edes tavoiteltavaa? Onko vapaus sitä, ettei ole mitään menetettävää? Vai sitä, että on kaikki voitettavana?

Ihminen on laumaeläin ja tarvitsee ympärilleen lajitovereitaan. Yksin ei täällä pärjää kukaan. Mutta itsenäisyyteen voi silti pyrkiä. Voi pyrkiä irrottamaan otteensa muista ihmisistä ja antaa heidän elää omaa elämäänsä. Voi päättää olla antamatta muille onnensa avaimia ja pitää ne itse. Voi päättää olla ulkoistamatta onneaan. Voi oppia olemaan itsensä kanssa.

Yksin vietetty joulu on monelle kauhistus. Minä olen sen kokenut eikä se ollut kauheaa ollenkaan. Kauhistuin vasta kun ryhdyin vertaamaan itseäni muihin. Silloin aloin tuntea itseni yksinäiseksi.

Ihminen joka osaa olla yksin, on vahva. Hän on vapaa. Hän on itsenäinen. Myös maa, joka tuntee arvonsa ja voimansa, kestää mitä vain. Vaikka ennenkokemattoman kansainvaelluksen ja kulttuurimme moninaistumisen. Maat ovat kuin ihmiset. Eivät ne yksin pärjää. Yhdessä on paljon mukavampaakin,

Tänään on pyhä etkä saa kondota, vaikka mieli tekisi. Nyt on juhlan aika. Laita hyvää ruokaa ja juhli juuri niin kuin itse haluat.

Sulje nyt silmäsi ja tunne oma voimasi. Sinussa on riittävästi energiaa valaisemaan vaikka koko Suomen. Anna sen valon loistaa.