You are currently viewing Miten saada tilanne hallintaan – oli se mikä tahansa

Miten saada tilanne hallintaan – oli se mikä tahansa

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blog
  • Artikkelin kommentit:1 kommentti

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Elon myrskyissä saattaa joskus usko joutua koetukselle. On kuitenkin ihmisiä, joille näin ei näytä käyvän. He surffaavat elämän aallonharjalla menestyksestä toiseen eivätkä koskaan vajoa aallonpohjaan.

Mikä on heidän salaisuutensa?

Mistä voi olla varma, että kaikki järjestyy silloinkin kun mikään ei näytä järjestyvän?

Me ihmiset näemme elämän, eli sen keskimäärin 80 vuotisen taipaleen syntymän ja kuoleman välissä jonka täällä kuljemme, suoraviivaisena polkuna. Mutta eihän se sellainen ole. Yhden polun sijaan edessämme aukeaa joka suuntaan laajeneva matriisi, joka muistuttaa suurkaupungin metrokarttaa.

Tässä on mielestäni asian ydin.

Oli tilanteemme mikä tahansa, meillä on siitä loputtomasti ulospääsymahdollisuuksia. Jokaiseen ongelmaan on myös loputtomasti ratkaisuja. Emme siis ole koskaan jumissa. Ainoastaan ajatuksemme jumittavat. Ajatuksilla ja todellisuudella ei onneksi ole juuri tekemistä toistensa kanssa.

Miten pääsemme ratkaisumahdollisuuksiimme kiinni?

Ensimmäiseksi olisi ymmärettävä, että emme ole ajatuksemme ja että se on suuri onni. Ajatuksemme kiertävät samaa kehää kuin elinkautisvangit vankilan pihalla. Ajattelemme samoja asioita uudelleen ja uudelleen. Suurin osa niistä on negatiivisia koska niin mieli toimii. Se on kehittynyt suojelemaan meitä sapelihammastiikereiltä ja naapuriheimon nuijamiesten hyökkäyksiltä. Maailma on kuitenkin muuttunut ja välittömien uhkien sijaan meitä piirittävät paljon monimutkaisemmat haasteet. Niitä ei mantelitumakkeemme laukaisema taistele tai pakene –reaktio auta ratkaisemaan. Tarvitsemme aivan erilaisia keinoja.

Ajatuksiinsa voi siis hyvällä omalla tunnolla ottaa hieman hajurakoa. Niitä voi tarkastella matkan päästä kuin joitain omituisia hyönteisiä.

Ai tuolla lailla ne räpiköivät? Onpas mielenkiintoista!

Sitten on vain rauhoituttava.

Helpommin sanottu kuin tehty? Siltä voi vaikuttaa, sillä vaikka päässämme sijaitseva saksanpähkinän muotoinen harmaa massa on maailmankaikkeuden ihmeellisin organismi (onhan se tullut tietoiseksi itsestään), se on todella hidas sopeutumaan uusiin olosuhteisiin. Se ei ymmärrä, että vuonna 2016 emme juuri koskaan joudu silmätysten Tyrannosaurusten kanssa. Se ei ymmärrä, että joutuessamme silmätysten velkojien, katsastajien, lääkäreiden, luottokunnan, lakimiesten tai lastemme kehitykseen tyytymättömien opettajien kanssa ei meitä pelasta sen enempää taistelu kuin pakeneminenkaan. Meidät pelastaa nokkeluus, luovuus, mielikuvitus ja ennen kaikkea usko siihen, että tästä(kin) selvitään.

Aivojemme primitiivisimmän osan sijaan tarvitsemme sen kehittyneintä osaa, neokorteksia. Se toimii kaikkein parhaiten kun elimistössä eivät riehu matelijanaivojen tuottamat stressihormonit.

Rauhoittumiseen on monta keinoa mutta paras tuntemistani on säännöllinen meditointi. Se treenaa aivojamme niin, että harmaa aine lisääntyy aivojemme siinä osassa, mihin luova ajattelu sijoittuu ja toisaalta vähenee sen kehittymättömimmässä osassa.

Meditoidessaan alkaa myös vähitellen oivaltaa olevansa osa jotain isompaa systeemiä. Se on helpottava havainto. Tästä seuraa hiljalleen usko siihen, että vaikka tunteekin itsensä joskus avuttomaksi, on todellisuudessa hyvin vahva ja neuvokas. Ja kun tähän päästään, lakkaa elämä olemasta pelottava kamppailu ja se muuttuu mielenkiintoiseksi seikkailuksi.

Meditoidessaan oppii myös ehkä arvokkaimman asian, jonka ihminen voi elämässään oppia: olemaan läsnä tässä ja nyt. Me emme voi toimia missään muussa aikamuodossa kuin nykyisessä ja kun tämän oivaltaa, seuraa suuri vapautumisen tunne. Meidän ei tarvitse murehtia huomisesta tai surra menneisyyttä koska emme pääse huomiseen emmekä voi palata menneeseen juuri nyt.

Kun eteen tulee vaikea paikka, toimi näin:

  1. Muistuta mieleesi, että juuri nyt tällä punaisella sekunnilla ei tarvitse tietää mitä tehdä.
  2. Hyväksy se, mikä juuri nyt on. Älä taistele sitä vastaan oli se mitä tahansa. Taisteleminen vain pahentaa asiaa. Se mikä on, on etkä voi juuri nyt taikoa sitä olemattomaksi. Muista mitä psykoanalyytikko Carl Jung opetti: mitä vastustelet, pysyy.
  3. Etsiydy hiljaiseen paikkaan (vaikka vessaan jos muuta ei ole tarjolla), istu alas, vedä henkeä, sulje silmäsi ja ole hetki hiljaa. Annan ajatusten laukata mutta älä seuraa niitä. Hengittele rauhallisesti. Tunne tunteesi ja tuntemuksesi. Keskity siihen, miltä sinusta tuntuu juuri nyt.
  4. Älä aktiivisesti etsi ratkaisuja silloin kun paniikki on päällä vaan odota että rauhoitut. Huomaat yllätykseksesi, että ratkaisut tulevat luoksesi, kun annat niiden tulla. Ne saattavat olla paljon yksinkertaisempia kuin olet kuvitellutkaan. Me emme yleensä näe asioita, jotka ovat meitä lähellä.
  5. Enstein kehotti meitä valitsemaan, kummassa maailmankaikkeudessa haluamme elää: ystävällisessä vai vihamielisessä. Kehoitan sinua valitsemaan edellisen. Kun teet sen valinnan, pelkosi vähitellen helpottavat. Huomaat, että ystävällinen maailmankaikkeus johdattelee sinut rauhallisesti oikeaan suuntaan, hetki hetkeltä, pienin askelin. Usko siihen. Kehoitan sinua välttämään kiusauksen lähteä etsimään todistusaineistoa valintasi tueksi. Toimit ajattelevan mielesi ohjaamana ja se on tottunut näkemään maailman enemmän uhkien kuin mahdollisuuksien paikkana. Ole rohkea ja keskity mahdollisuuksiin.
  6. Kiitä kaikesta hyvästä mitä sinulla juuri nyt on. Kiitollisuus on nopein keino kohentaa mielialaa. Tämä ei ole hörhöilyä vaan aivotutkimuksen vahvistama tosiasia.

Ota sitten rohkeasti vastaan kaikki ne hyvät asiat, jotka elämääsi haluavat tulla.

Meillä ihmisillä on usein taipumusta vastustella sitä, mitä eniten haluamme. Se on kummallista mutta niin se vain on. Mene peilin eteen, katso itseäsi silmiin ja lausu peilikuvallesi, että olet nyt valmis uuteen hyvään elämääsi etkä anna minkään enää estää sen alkamista. Olet ansainnut upean elämän.

Onnea matkaan!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”dark” text_orientation=”center” background_color=”#782760″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”20px|20px|20px|20px” text_line_height=”1.2em”]

Nollauksen Pilottikurssi

Osta täältä uusi kurssimme!

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_divider admin_label=”Divider” color=”#ffffff” show_divider=”off” divider_style=”solid” divider_position=”top” hide_on_mobile=”on” height=”1.5″] [/et_pb_divider][et_pb_button admin_label=”Button” button_url=”http://nollaus.fi/pilottikurssi/” url_new_window=”on” button_text=”Klikkaa tästä” button_alignment=”center” background_layout=”light” custom_button=”on” button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″ button_text_color=”#782760″ button_border_color=”#782760″] [/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]