You are currently viewing Ole kärsivällinen

Ole kärsivällinen

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blog
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Elämme ”kaikki tänne heti nyt” –kulttuurissa. Koska aikaa tuntuu olevan aina liian vähän, meitä vaanii pelko, ettemme ehdi, että kohta on liian myöhäistä, että jäämme jostain paitsi, että kaikki jotenkin menee pieleen, koska mihinkään koskaan ei ole aikaa.

Kiireen vastakohta on kärsivällisyys.

Joulukuu on hyvä kuukausi opetella kärsivällisyyden hyvettä. Ensinnäkin on pimeää, ja sen sietäminen koettelee kärsivällisyyttä. Se ei tunnu koskaan loppuvan. Joulun alla joka paikassa on ruuhkaa ja jonottaminen, jos mikä, käy kärsivällisyydelle.

Jonottaminen on toisaalta hyvä tilaisuus opetella kärsivällisyyttä.

Kun kiireisessä elämässämme tulee pakkopysähdys, sitä kannattaa tervehtiä ilolla. Pysähtymisistä kannattaa ottaa kaikki irti. Tämä edellyttää kuitenkin, että päästetään irti tarpeesta ohjailla sellaisia asioita, joita emme voi ohjailla. Jos jokin asia jumittaa niin on parasta antaa sen jumittaa.

Muista että menetämme joutilaiden hetkien tarjoaman mahdollisuuden, jos käytämme ne tekemättömien töiden miettimiseen ja tehtävälistojen laatimiseen. Paniikki syntyy ajatuksista, ei tilanteista. Älä anna paniikille valtaa vaan anna aivoillesi niiden kipeästi vaatimaa rauhaa aina kuin se on mahdollista. Jonoissa, ruuhkissa ja kaaoksessa jumittaessamme voimme viettää meditatiivisen hetken noudattamalla luukun 13 ohjeita.

Jonossa seisoessamme voimme myös ryhtyä tarkkailemaan ympäristöämme aloittelijan mielellä (ks. luukku 2). Jonoahan emme saa etenemään yhtään sen nopeammin vaikka kuinka sitä hoputtaisimme. Asiat vievät sen ajan minkä ne vievät. Kun käy ympäristöään ja siellä olevia ihmisiä läpi hyönteistentutkijan tarkkaavaisuudella, voi löytää mielenkiintoisia ilmiöitä ja, ennen kaikkea, voi vapautua ajattelevan mielensä yksinpuhelusta. Se on todellinen vihollisemme. Ei maailma, joulu eikä ruuhka.

Kärsivällisyyttä kasvattaa myös kun opettelee toimimaan kiireettömästi ja jokaiseen hetkeen keskittyen. Elämäänsä ei tarvitse juosta läpi. Sen voi myös laahustaa, vetelehtiä, hidastella ja norkoilla. Tästä lisää myöhemmin.

Päivän kondo: Mikä vielä kaipaisi kondoamista? Kellari? Vintti? Nämä ovat vaativia kohteita ja niiden kondoaminen saattaa juuri joulun alla tuntua ylivoimaiselta. Nyt voisi kuitenkin olla hyvä hetki kondota joulukoristelaatikko. Saatat ehkä samalla löytää kadoksissa olevan kuusenjalan ja sähkökynttiläsarjan. Heitä niitä etsiskellessäsi pois kaikki turha. Älä mieti liian kauan. Muista kondoamisen sääntö: jos tavara ei heti puhuttele eikä herätä rakkautta, sen paikka on jätesäkissä.