You are currently viewing Ole myötätuntoinen

Ole myötätuntoinen

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blog
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Myötätunto on älykästä. Myötätuntoinen ihminen toimii fiksusti. Myötätunto hyödyttää aina enemmän myötätuntijaa kuin sen kohdetta.

Kun maailmassa tapahtuu kauheita, vältä kiusaus osallistua kollektiiviseen kauhisteluun. Sinun ei tarvitse huudella sosiaalisessa mediassa miten järkyttynyt olet. Sinun ei tarvitse osallistua kampanjoihin minkään puolesta tai mitään vastaan.

Aito myötätunto on empatiaa ja empatian juuri on kohdata rikkinäiset oman rikkinäisyytensä kautta. On aivan ymmärrettävää tuntea järkytystä järkyttävien tapahtumien sattuessa mutta tapahtumien uhreja ei auta se, että heidän kohtaloaan kauhistellaan. Ensimmäinen askel empatian tiellä on pitää huoli omasta toiminnastaan. Miten minä olen täällä maailmassa? Mitä minun toiminnastani seuraa?

Ole aina ystävällinen ja kiltti aivan riippumatta siitä, miten sinua kohdellaan. Pahaa ei saa nitistetyksi maailmasta pahalla vaan hyvällä. Kynnysmatoksi sinun ei tarvitse suostua. Sinulla on oikeus suojella omaa hyvinvointiasi ja kävellä pois tilanteista, joissa voit huonosti. Sinulla on myös oikeus olla olematta tekemisissä ihmisten kanssa, joiden seura ei tee sinulle hyvää. Kynnysmaton sijaan voit olla lentävä matto.

Maailmassa on paljon kärsimystä eikä kukaan voi auttaa koko maailmaa.

Ei tarvitsekaan. Tee, minkä voit. Aloita omasta toiminnastasi. Ole kiltti ja myötätuntoinen. Auta niitä, jotka tulevat sinun eteesi. Älä juokse etsimässä avuntarvitsijoita. Uuvut siinä vain itse. Älä myöskään lisää risuja niihin rovioihin, joita sytytetään oikeuden saamiseksi, vääryyttä vastaan. Myötätunto on rauhan rakentamista ja sen on kohdistuttava paitsi tapahtumien uhreja myös tapahtumista vastuussa oleviin. Kuulostaa vaikeudelta mutta on mahdollista. Myötätunto on pahuudelle pahinta myrkkyä sillä pahuus lähtee pelosta. Kun pelko poistuu, poistuu pahakin.

Muista myös, ettet voi olla muita kohtaan myötätuntoinen, jos et ole sitä itseäsi kohtaan. Pidä siis huoli itsestäsi. Aina. Opettele sitten ajattelemaan, että olet osa globaalia kylää ja että perheeseesi kuuluu paljon muitakin kuin verisukulaisia. Opettele näkemään jokaisessa perheesi jäsen. Älä erottele ihmisiä minkään keinotekoisen syyn mukaan. Me olemme kaikki samassa veneessä ja haluamme samoja asioita. Me kaikki haluamme rakkautta ja hyväksyntää toisiltamme.

Annetaan sitä siis, nuukailematta.