Wu wei ja voikukka

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blog
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Wu wei on taolaisuuden peruskäsite ja tarkoittaa ei-tekemisen taitoa.

Taolaisuuden perustaja Lao Tzu on niitä muinaisia viisaita miehiä, joiden opetukset ovat yhtäkkiä alkaneet kiinnostaa myös nykyajan viisaita miehiä.  Edward Slingerland on kulttuurintutkija, joka on kirjoittanut kirjan Trying Not to Try: The Art and Science of Spontaneity. Kirja käsittelee taolaisuuteen perustuvaa spontaanisuuden periaatetta. Se on, yllätttäen, osoittautunut toimivaksi toimintamalliksi, vaikka se haastaakin vallitsevat käsitykset suunnitelmallisuuden tärkeydestä. 

Taolaisuuden mukaan Tao, tie, kuljettaa meitä kuin virta, eikä sen ohjaaminen ole meidän tehtävämme. Pitää vain mennä myötävirtaan ja nostaa airot ylös.

Eräs pappi sanoi minulle kerran, että jos et tiedä mitä teet, älä tee mitään. Se on osoittautunut yhdeksi parhaista neuvoista, joita olen koskaan saanut.

Stressaantuneena ei välttämättä näe tilannettaan ja mahdollisuuksiaan tarpeeksi selkeästi, jotta osaisi tehdä oikean – tai hyvän – ratkaisun.

Samanlaisessa sumussa ihminen on, kun on suuttunut johonkin. Esimerkiksi exäänsä. Exäthän on tunnetusti ihmisiä, jotka ei osaa tehdä mitään oikein…

Wu wei vaatii kyllä melkoista luottamusta – elämään. Elämän virtaan. Flowhun. Mutta toisaalta – luontohan on jatkuvassa flowssa. Kaikki menee eteenpäin, kasvaa ja kehittyy ilman, että siihen mitenkään puututaan.

Usein tuntuu, että elämä on täysin jumissa eikä mikään mene eteenpäin. Se on harhakäsitys! Ainoa asia, joka joskus tai ehkä useinkin, saattaa jumittaa, on ajatus.  Ajatuksilla ei sinänsä ole enempää voimaa kuin tuulen mukana liittyvillä voikukan hahtuvilla. Mutta jos hahtuva putoaa suotuisaan maaperään, voi sen mukana lentävästä siemenestä kasvaa sitkeäjuurinen voikukka.

Aivan samoin voi yksittäisestä ajatuksesta kasvaa Käsitys, kun sitä oikein vaalii. Esimerkiksi käsitys siitä, että elämässä ei tapahdu mitään ja kaikki on tylsää. Käsityksistä on yhtä vaikea päästä eroon kuin voikukan juurista. Minä tiedän – olen yrittänyt kitkeä kumpiakin.

Yleispätevä viisaus on, että meillä on melko lailla kaikesta täysin väärä käsitys ja aivan erityisesti itsestämme.

Me ihmiset olemme tottuneet ajattelemaan, että meidän on kamppailtava päästäksemme eteenpäin. Olemme tottuneet ajettelemaan, että meidän on pideltävä kiinni ohjaksista rystyset valkoisina, jotta saisimme asiat etenemään oikeaan suuntaan.

Usein tästä ei ole muuta seurausta kuin kipeät rystyset. Elämä kun menee aina omaan suuntaansa.

Lao Tzu on sanonut, ettei Tao tee mitään eikä jätä mitään tekemättä.

Wu wei. Anna olla. Mene mukana. Katso mitä tapahtuu.

Ja lakkaa murehtimasta. Sehän ei lisää elämää kyynäränkään vertaa!

Kyynärä on muuten isoimmillaan 70 senttiä.