You are currently viewing Utelias lintu madon nappaa

Utelias lintu madon nappaa

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Blog
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Luin joitain vuosia sitten erään ALS-diagnoosin saaneen miehen haastattelun. ALS on kuolemaan johtava sairaus, joka halvaannuttaa kehon vähitellen. Toivoa paranemisesta ei ole. Toivottomuuteen heittäytymisen sijaan mies kertoi päättäneensä suhtautua sairauteensa uteliaasti. Se olisi hänen elämänsä viimeinen seikkailu.

Ja niinhän se olikin.

Ajatus vastoinkäymisistä seikkailuna on mielestäni huikea. Uteliaisuus on äärimmäisen vapauttava tulokulma asiaan kuin asiaan ja aivan erityisesti vaikeisiin, jopa toivottomilta tuntuviin asioihin.

Seth Godin, menestynyt sarjayrittäjä, kirjailija ja monimiljonääri on sanonut menestyksensä salaisuuden olevan nimenomaan uteliaisuus. Hän oppi sen kotonaan. Häntä kannustettiin jatkuvasti menemään epämukavuusalueelle ja ottamaan riskejä.

Godin oppi ajattelemaan, että varovaisuus on itse asiassa paljon vaarallisempaa kuin riskien ottaminen. Varovainen ihminen jää jumiin mukavuusalueelleen ja katselee elämää sen aidan takaa. Varovaisuuden takia hän menettää mahdollisuuksia, joihin tarttuminen sisältää riskejä, mutta myös lupauksen mielekkäämmästä elämästä. Asiat voivat tietysti mennä pieleenkin. Mutta onnistuessaan tuloksena voi olla jotain huikeaa eikä siitä tietäisi mitään, ellei yrittäisi.

Mukavuusalueelle jääminen on mielestäni kuitenkin aivan OK. Luulen sen sopivan useimmille paremmin kuin äkillinen hyppy tuntemattomaan. Mutta onko mukavuusalue lopulta sen turvallisempi paikka kuin epämukavuusalue? Sitä sietää kysyä. Kyllä sielläkin sattuu ja tapahtuu.

Elämällä on aina yllätyksiä hihassaan. Olivat ne hyviä tai huonoja, uteliaisuus on asenne, joka poistaa kokemuksista draaman ja palauttaa mieleen, että elämä on ennen muuta todella mielenkiintoista. Se on seikkailu. Se on täynnä mahdollisuuksia.

Hyvä on myös muistaa, että ne mahdollisuudet ovat aina juuri tässä hetkessä. Siellä pysyttäessä niistä saa enemmän irti.

Kun seuraavan kerran löydät itsesi tilanteesta, joka tuntuu täysin toivottomalta, kokeile siis uteliaisuuden voimaa. Taklaa murehtiminen uteliaisuudella, tähän tapaan:

Onpas iso laskupino! Onpas mielenkiintoista nähdä miten saan sen maksetuksi.

Kylläpäs nyt sataa! Pääsenköhän kotiin ilman, että kastun kokonaan?

Mitenköhän selviän tästä tilanteesta? Se tuntuu aivan mahdottomalta mutta tiedänhän minä, että selviän koska olen aina ennenkin selvinnyt. Ja sittenhän se vasta kiinnostavaksi muuttuu, jos en selviäkään. Maltan tuskin odottaa mitä silloin tapahtuu ja miltä se tuntuu!

Uteliaisuus muuttaa taajuutesi vähitellen positiivisiksi ja kun niin käy, alkaa edessäsi aueta polku, joka johtaa parempaan. Ei hetkessä mutta hiljalleen, askel askeleelta. Kun vain muistat pysytellä uteliaana.

Uteliaisuuden myötä tilanteiden ympärille tulee tilaa. Utelaisuus kannustaa sinua myös kokeilemaan uusia asioita. Yhdenkin uuden asian kokeileminen saattaa muuttaa tapasi suhtautua koko elämääsi. 95% tänään ajattelemistasi asioista on samoja kuin ennen. Me ihmiset todellakin olemme tapojemme ja tottumustemme orjia. Mutta pienikin muutos saattaa tyrkätä elämän kokonaan uudelle kiertoradalle.

Tulevaisuus on selän takana mutta menneisyys edessä, kuuluu afrikkalainen sananlasku. Me emme näe tulevaisuutta. Siksi se tuntuu pelottavalta. Mutta entä jos ottaisi riskin ja heittäytyisi uteliaaksi? Millaiseksi tulevaisuus silloin muuttuisi?

Kannattaisiko kokeilla?